Data: 2001-03-29 21:50:24
Temat: RE: Pascha
Od: n...@w...pl (natinati)
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja robie wedlug takiego przepisu (wychodzi przepyszna!):
Pascha waniliowa
1 kg tlustego twarogu
20 dag masla
1 pojemniczek smietanki (12%)
30 dag cukru pudru (własciwie wedlug mnie krysztal smakuje lepiej, ale sie
dlugo uciera)
6 zoltek
wanilia
rodzynki (ok. 10 dag)
migdaly (j.w.)
ewentualnie jakies owoce z puszki do przybrania
Ser trzeba zmielic porzadnie (albo kupic juz taki przemielony- ja tak
przewaznie robie). Rodzynki umyc, migdaly sparzyc, obrac i posiekac.
Smietanke zagotowac z wanilia (lub cukrem waniliowym). Utrzec zoltka z
cukrem. Dodac smietanke i podgrzac (duzo mieszac i nie gotowac). Odstawic do
przestudzenia (wyjac wanilie). Nastepnie dodac maslo, twarog i bakalie.
Wymieszac. Calosc przelozyc do specjalnej formy z dziurkami, wylozonej
wlgotna zlozona gaza lub zawinac na durszlaku w lniana (ewentualnie
bawelniana tez moze byc) sciereczke, obciazyc talerzem i wstawic do lodowki
na 12 godzin. Potem wyjac, przybrac owocami i bakaliami i jesc! Nie przejmuj
sie, jesli masa serowa jest rzadka przed wlaniem do formy, jeszcze przez te
12 godz. zgestnieje!
Smacznego- Tina!
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|