Data: 2003-04-10 10:58:39
Temat: RE: Rolady
Od: j...@s...pl (Joanna Michalska)
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam :-)
> Po dluzszej przerwie postanowilam Was zameczyc troszke ;-).
> Otóż postanowilismy z mezem ze na Swieta mam ochote na roladki miesne.
> Pech ze ja nigdy tego nie robilam jeszcze, nie wiem na ten temat
> kompletnie nic a mama za daleko zeby zadzwonic i zapytac :(.
> Wiem ze do
> srodka chcialabym wlozyc namoczonego suszonego grzybka albo kawalek
> pieczarki, ogorka kiszonego, troche boczku i wysmarowac to
> musztarda w
> srodku. Zawinac i...i co wlasnie? Jak sie przygotowywuje roladki zeby
> bylo dobre czyli kruche i soczyste. Nie wiem jakiego miesa uzyc do
> roladek - wolowina, wieprzowina? Jakie czesci?
> Moze macie jakies inne przepisy na roladki i ich srodek? :)
> Jak zawsze licze na Was.
> --
> ------------------------------
> walkie! - GG: 411958
> w...@w...net.pl
> http://walkie.cegla.art.pl
> Nawet ząb bywa wstawiony
>
Hej ja w tamtym roku robiłam roladę z boczku nadzianą polędwiczkami
wieprzowymi. Trzeba do tego ładny kawałek boczku żeby równomiernie był chudy
i tłusty około 1 kg a do tego ze dwie polędwiczki takie z pół kg.
Przyprawione to czosnkiem namiętną ilością majeranek pieprz papryka i co tam
mi jeszcze akurat podpasuje oczywiście posolone .Polędwiczki układamy na
boczku zwijamy związujemy najlepiej dratwą albo dobrym sznurkiem ( co to
smaku i koloru nie zmieni) całość zawijam w folię aluminiową wkładam do
rękawa do pieczenia dolewam do niego ze szklankę wody i do piekarnika 220
st. Siedzi to to z 1,5 godziny i sprawdzam czy patyk wlezie dosyć łatwo
przez te warstwy jak tak to zostawiam do ostygnięcia w piekarniku .A potem
to już tylko wyjąć z onych folii i do lodówy żeby zastygło. A potem to już
sama poezja smaku.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|