Data: 2002-10-21 12:41:22
Temat: RE: Sypki ryż
Od: j...@s...pl (Joanna Michalska)
Pokaż wszystkie nagłówki
> Kochani, jaki jest najlepszy sposób ugotowania ryżu "na
> sypko", tak żeby
> każde ziarenko było osobno? Proszę i dziekuję.
> Jarek Siedlecki
>
>
Witam !
Podam ci taką prostą receptę przed gotowaniem zalej ryż zimną wodą kranówą i
odstaw na jakieś 15 min aż ryż się "napije", potem odlej wodę i wstaw
normalnie ryż do gotowania a ryżu nie wolno mieszać podczas gotowania bo się
przypali. Ja mam taką metodę, że najpierw ryż prażę na oleju, na złoto a
potem zalewam wrzątkiem i dodaję przypraw, wody tyle żeby akurat się
wygotowała czyli do każdego ryżu trzeba wyczuć (około 1-1,5 cm wody nad
ryżem) raczej zawsze sypki mi wychodzi.
Pozdrawiam Asia M.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|