Data: 2005-09-03 06:51:29
Temat: RE: ciastka na skwarkach od smalcu
Od: j...@w...pl (Joanna Michalska)
Pokaż wszystkie nagłówki
> Znam osobę, która podobno takie ciastka robi. Nie chce jednak
> powiedziec jak, bo
> twierdzi, że wszystko robi na oko.
> Wczoraj wytapiałam smalec no i pozostały mi skwarki. Czy ktoś
> posiada przepis na
> tego typu ciastka?
>
> pozdrawiam
> bebekot
>
Witam!
Wkleję ci to co znalazłam sama nie robiłam:
----------------------------------------------
Ciasteczka ze skwarkami I
Skladniki:
5 dag skwarkow, maka, 2 lyzki cukru, 1 zoltko, 1 jajko, 1/4 lyzeczki sody
oczyszczonej, 3 dag zmielonych orzechow.
Skwarki usmazone na jasnoslomkowy kolor zmieszac z zoltkiem ugotowanym
na twardo, wsypac zmielone orzechy, cukier, sode, wbic jajko i dodac tyle
maki,
aby ciasto po posiekaniu nozem dalo sie zagniesc i cienko rozwalkowac.
Wykrawac ciasteczka, smarowac jajkiem, posypac cukrem i piec na blasze
w srednio goracym piekarniku na zloty kolor.
************
Ciasteczka ze skwarkami II
Skladniki:
30 dag skwarkow ze sloniny lub sadla
0,5 kg maki
15 dag cukru
2 jajka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Skwarki zemlec w maszynce z drobnym sitkiem.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, przesiac na stolnice,
wbic jajka, dodac skwarki i cukier. Zagniesc i wyrobic ciasto (powinno
byc dosc twarde), po czym rozwalkowac, wykrawac ciastka i piec
w goracym piekarniku na zloty kolor.
Po upieczeniu posypac cukrem pudrem.
************
Ciastka na skwarkach
Skladniki:
30 dag maki
5 dag zimnych skwarkow z sadla
1 lyzka smalcu
1-2 jajka
zsiadle mleko
1 mala paczka proszku do pieczenia,
sol, pieprz, smazona siekana cebula
Z podanych skladnikow zarobic wolne ciasto jak na pierogi,
rozwalkowac dosc grubo, pokrajac na romby, ulozyc na nie
posmarowanej blasze i piec w srednio goracym piekarniku
na jasnozloty kolor.
Pozdrawiam
Lilla
----------------------------------------------
Życzę sukcesów w pieczeniu.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|