Data: 2002-10-02 21:57:05
Temat: Racuchy z jabłkami (P)
Od: "Ola" <o...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pozwolę sobie zaprezentować przepis na racuchy, dziś wypróbowałam, wyszły
pyszne i puszyste.
ok. 0,5 kg maki
ok. 3 dkg drożdży
0,5 szkl. mleka
1 szkl. mleka
3 jajka
ciepła woda
6 średnich jabłek
Do mąki dodać jajka oraz drożdże i cukier rozpuszczone w ciepłym mleku.
Dolać tyle ciepłej wody aby ciasto miało konsystencję ciut gęstszą od
śmietany, odstawić aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie pokroić jabłka
na drobne kawałki, dodać do ciasta. Kłaść łyżką na mocno rozgrzany
olej.Smażyć na rumiany kolor.( Jak olej będzie zbyt zimny racuchy mocno nim
nasiąkną i będą niesmaczne).Posypać cukrem pudrem. Można też jak ktoś lubi
polać gęstą śmietaną i posypać zwykłym cukrem. Mój TŻ tak robi i bardzo
sobie chwali ale według mnie robią się zbyt rozmiękłe.
Ola
|