Data: 2001-11-05 06:05:55
Temat: Re: ???
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Kasia L. <l...@p...onet.pl> wrote:
> A ja jad"am takiego dużego robala, miejscowi nazywali go w"aśnie scampi.
> Mnie wysz"o, że to homarzec. Hmm... teraz znalaz"am, że scampi to krewetka
> królewska lub homar norweski. Tyle, że ten mój by" z"owiony u wybrzeży
> Gargano- no to jak? Też norweski?
Poszukalem w literaturze, gdzie takze jest na ten temat zamieszanie,
jednak wychodzi na to, ze krewetka to skorupiak bez szczypiec z gatunku
Panaeus, a homarzec, nerczan, scampi, langustyna, homar norweski oraz
krewetka z zatoki Dublinskiej to przedstawiciele rodzaju Nephrops, male
skorupiaki ze szczypcami. Tyle jezeli chodzi o klasyfikacje z punktu
widzenia biologii, ale niewykluczone, ze na talerzu jako scampi
wystepuja zarowno krewetki jak i homarce.
Wladyslaw
|