Data: 2005-02-08 21:56:58
Temat: Re[2]: marynowany imbir
Od: lukin <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
G> no coz, po waszych postach zajrzalem do sloika i zjadlem jeden plasterek.
G> moze faktycznie sprobuje z wedlina :) ale takiego perfumowanego czegos to
G> nigdy nie jadlem. moze sie przekonam :)
A ja sie kiedys doczytalem czemu jada sie imbir do sushi, chodzi o
przeczyszczenie (wyostrzenie) kubeczkow smakowych przed degustacja
kolejnej ryby. To troche tak jak z plukaniem ust woda miedzy roznymi
rodzajami wina. Wiec nie powinno sie ukladac imbiru na porcji sushi,
tylko "zagryzac" pomiedzy. Stalo tez tam ze sashimi to sie jada na
samym poczatku, by stwierdzic które gatunki ryb w barze sa w "dobrej
formie".
--
pzdr. Lukin
|