Data: 2005-02-08 23:04:16
Temat: Re: marynowany imbir
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
eM eL wrote:
> "lukin" <s...@w...pl> wrote in message
> news:8018102560.20050208225658@wetlina.pl...
>
>>A ja sie kiedys doczytalem czemu jada sie imbir do sushi, chodzi o
>>przeczyszczenie (wyostrzenie) kubeczkow smakowych przed degustacja
>>kolejnej ryby. To troche tak jak z plukaniem ust woda miedzy roznymi
>>rodzajami wina. Wiec nie powinno sie ukladac imbiru na porcji sushi,
>>tylko "zagryzac" pomiedzy.
>
>
> Dokladnie. A jak sie nie lubi imboru to poprosic o "oshinko" - takie cienko
krojone
> marynowane warzywka spelniajace taka sama role.
>
>
Rowniez imbir marynowany dodaje sie do malej miseczki z sosem sojowym i
odrobina wasabi. To po wymieszaniu sluzy do maczania sushi, a imbir do
przegryzania pomiedzy rodzajami. Taki imbir z sosu sojowego nie smakuje
tak bardzo perfumami, a jest bardzo oswiezajacy.
Magdalena Bassett
|