Data: 2004-10-19 17:07:42
Temat: Re: 2 pytanka z róznych beczek:)
Od: "*****" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Agnieszka " <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cl395v$8vb$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
>
> 1. Jak zrobić marynowane malutkie buraczki??
Buraczki marynowane
Gorącą marynatą z zagotowanej wody (1 l), szklanki octu 6 proc. i przypraw,
10 ziarenek pieprzu, 10 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych, po
łyżce cukru i soli zalewamy w słoikach ugotowane wcześniej i obrane
buraczki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.
2. Jak ( technicznie) zrobić klops pieczony z mielonego żeby w środek
> nawkładać warzyw żeby po przekrojeniu wyszła ładna mozaika a żeby
> jednocześnie przy krojeniu to sie nie rozleciało.??
Warzyw daj z umiarem a nie rozleci się.
> Ach i może jeszcze jedno ma ktoś moze przepis na jakąś marynatę z kapustą
w
> roli głównej??
Kapusta marynowana Bożenki z Wilna:
( ..)Potrzebna jest kapusta, papryka czerwona, cebula i marchew - co do
proporcji, to kapusty oczywiscie ma byc nawiecej, a reszty tak nieduzo do
koloru i do lekkiego smaku . Kapuste kroimy w nieduze kwadraty, papryke w
paski, cebule w polkrazki, marchew tez w polkrazki lub scieramy na tarce o
duzych oczkach. Wszystko ukladamy warstwami w naczyniu, przyciskamy talerzem
i zalewamy goraca marynata. Marynuje sie tak okolo 12 godz. (nie musi stac w
lodowce, u mnie zawsze stoi przykryte w szafce).
Marynata:
1 litr wody
100 gr cukru
100 gr octu (9%)
1 lyzka soli
Woda + sol i cukier, gdy zacznie sie gotowac, trzeba wlac ocet i zalac
kapuste.(.. )
> AgaL obsypana darami jesieni:)
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
|