Data: 2004-08-25 22:16:20
Temat: Re: 200 ml smietany 30%...
Od: "Adiola" <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ewa" <e...@z...interia.pl> napisał w wiadomości
news:cghivc$o6o$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dziendobry,
>
> Zostalo mi tyle smietany po wczorajszej karbonarze i zastanawiam sie co by
> tu teraz z nia zrobic. Wole rzeczy na slono niz na slodko... Ale slodkie
tez
> by mogly byc. Ubic? A moze w cos wpichcic? Tylko w co? Bede wdzieczna za
> sugestie :)
>
Pewnie juz za pozno, ale lepiej pozno niz wcale, przypominam tort chlebowy,
mniam
TORT CHLEBOWY
Potrzebne: ( na pol litra smietany zuzywam caly wagon chleba tostowego)
bita smietana z 500 ml i pol lyzki soli, ubic tak jak te na slodko
majonez ok 4 do 8 lyzek ( dekoracyjny winiary)
pasztet ( miekki, najlepiej z puszki)
szynka ( plasterki pokrojone w kostke, z 8 szt)
ogorki konserwowe 4-6 szt
chleb tostowy
do dekoracji : ogorek swiezy, pomidor, jajca na twardo, losos wedzony,
czarny kawior lub czarne oliwki,
Chleb tostowy trzeba okroic ze skorek ( mozna je poznije wysuszyc, zmielic i
bedzie
tarta bulka), ulozyc na plaskiej tacy prostokatnej kromki jedna przy
drugiej i
posmarowac :
1 warstwa - bita smietana + pasztet ( dopieprzyc i dosolic, zeby mdle nie
bylo)
2 warstwa - chleb tostowy na tych samych miejscowkach co poprzedni
3 warstwa - bita smietana + majonez ( pol na pol) + ogorki konserwowe
zsiekane bardzo drobno ( na pulsacyjnym w malakserze sa ok.) + szynka(
moze byc bez niej, ja lubie)
4 warstwa - chleb tostowy ( j. w. )
5 warstwa jest zwienczeniem calosci :
caly tort okladamy bita smietana z majonezem ( boki tez), dookola
okladamy plasterkami swiezego ogorka, na gorze ukladamy plasterki jajka,
na jajko kawior lub polowki oliwek, dekorujemy pomidorem, lososiem
pokreconym na ksztalt kwiatka, koperkiem i czym sobie chcemy , byle bylo
ladne.
Tort musi polezakowac w lodowce ze 4 godziny, ale najlepszy jest nastepnego
dnia.
Proporcje dalam na "oko", dawno tego tortu nie robilam, ale powinno
wystarczyc tak jak podalam.
Adiola
|