Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: "204 dania z dyni".
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.84pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <0...@o...googlegroups.com>
<4...@m...googlegroups.com>
<3...@f...googlegroups.com>
<1ezthvnh5sfbv$.1rtaez2szwcye.dlg@40tude.net>
<9...@l...googlegroups.com>
Date: Tue, 1 Nov 2011 00:37:08 +0100
Message-ID: <4xlbdqu0o450.1ddongof7r035$.dlg@40tude.net>
Lines: 48
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.200.184
X-Trace: 1320104261 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8438 79.185.200.184:49871
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:339095
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 31 Oct 2011 15:37:08 -0700 (PDT), Artustas napisał(a):
>>
>>> Mia em skusi si na co z dodatkiem mleka i/lub mietany, ale
>>> ma onka karmi ca, na diecie bez bia ka krowiego, czyli wszystko od
>>> wo a odpada:( .
>>> Og lnie lubi dania z dyni, pami tam jak moja prababcia robi a na
>>> s odko z ry em...
>>
>> I z mas em i cynamonem?
>
> Użyłem dosłownie odrobiny margaryny do obsmarowania formy (błąd - olej
> też się nadaje), reszta na zwykłym oleju.
Masło daje fajny posmak, dlatego lubię je dodawać. Olej jest neutralny w
smaku.
> Nad cynamonem się nie zastanawiałem pod względem uczuleń, jest coś w
> nim co jest przeciwwskazaniem w takiej diecie?.
Nie słyszałam, aby cynamon uczulał.
>
> Prababcia, robiła to raczej o ile pamiętam w oparciu o moje dzisiejsze
> smaki, trochę jałowo, było słodkie, bez wyraźnego akcentu, ale robiła
> to sporadycznie tak właśnie w okolicach listopada, więc zajadałem się
> tym ze smakiem.
Czasami robię ryż warstwowo zapiekany z masłem i jabłkami, cukrem i
cynamonem. Mam ochotę zamiast jabłek dać dynię. Cynamon tu pasuje, bo
piekłam już parę razy na deser samą dynię z masłem, cukrem, śmietaną i
cynamonem i to było ale dobre :-)
>>
>> Ja na razie marynuj i dusz dynie Lunga, duszone z przeznaczeniem na zup .
>> Na przepisy z tej stronki mam ca zim , na pierwzy ogie p jdzie Lunga, bo
>> najmniej zwi z a i pewnie kr cej wytrzyma, ale za to pyszna, potem dynie
>> pi mowe i makaronow. Chyba si zamienimy w dynie wszyscy w domu, moja zupa
>> dyniowa ju trzeci raz w ci gu nieca ych dw ch tygodni by a i ci gle robi
>> furor :-)
>
> Ajjjj, żebym miał więcej czasu, też bym temat dyni przerabiał na masę,
> uwielbiam zupy typu krem, a dynia jest do tego idealna i
> niepowtarzalna w smaku.
> Resztę przepisów czytałem tylko z zazdrością:(.
Ja też wszystkich na pewno nie zdołam wykorzystać, ale przynajmniej warto
poczytać :-)
|