Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!nntp.primenet.com!nntp.gblx.net!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!news
.gtei.net!portc03.blue.aol.com!wn4feed!worldnet.att.net!135.173.83.20!wnmasters
3!bgtnsc06-news.ops.worldnet.att.net.POSTED!not-for-mail
Message-ID: <3...@n...com>
From: Michal <n...@n...com>
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: 4 lipca
References: <8js836$3tk$1@info.cyf-kr.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 52
Date: Tue, 04 Jul 2000 19:32:38 GMT
NNTP-Posting-Host: 12.78.173.202
X-Complaints-To: a...@w...att.net
X-Trace: bgtnsc06-news.ops.worldnet.att.net 962739158 12.78.173.202 (Tue, 04 Jul 2000
19:32:38 GMT)
NNTP-Posting-Date: Tue, 04 Jul 2000 19:32:38 GMT
Organization: AT&T Worldnet
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:30522
Ukryj nagłówki
Indyk na 4 lipca:
Kupujemy dobry wegiel i rospalamy grill 3 kwadranse przed
uzyciem.
Potrzebne tez sa ogorki konserwowe nie za mocno ziolowe,
majonez, kechup, miekkie, okragle bulki, sol, pieprz, pomidor
pokrajany w plastry, duza cebula tez w plastry.
Kladziemy tlustawe hamburgery na zar i grilujemy az ogien
bucha i soki nie czerwone.
Smarujemy majonezem buleczki, na to hamburger, pomidor,
cebula, ogorki, kechup.
Konsumujemy z rozwodnionym piwem czyli Budem.
Gdzie tu indyk? Ano wlasnie...
Michal
P.S. Alternatywny sposob dla przepisu Tatiany to najpierw piec
pierwsza godzine w 250C a potem w 180 do czasu az nogi
ruszaja sie luzno. Teoria za tym stojaca to zapieczenie skory
aby uszczelnila ptaka przed ucieczka sokow, a luzne nogi sa
wskaznikiem, ze cieplo przeszlo na wylot. To byl wynik
eksperymentu New York Times z ostatniej jesieni. Piekli
setke indykow w roznym rezymie temperaturowym i
najlepiej wyszly zapiekane ostro na poczatek. Poniewaz
sporo jednak zalezy od pieca indywidualne rezultaty
moga byc inne.
Mozna tez budowac namiot z folii aluminiowej lub znalezc
specjalne torby z termoodpornego plastiku. Mieso wychodzi
dobre tylko skorka jest niespieczona.
Indyk to takie paskudne zwierze, ze jak gotowy to natychmiast
robi sie suchy. Jezeli podawac bedziemy pokrojone plastry na
polmisku, w przeciwienstwie do wiazdu dziela na stol w calosci,
polecam pieczenie krotsze. Mieso kroimy nie do pelnej grubosci.
(zaczynamy krojenie 20 min po wyjeciu z pieca. Inaczej bedzie
sie rozpadac pod nozem) Gwarantuje to soczystosc.
Wewnetrzne, czerwonawe warstwy przerobimy potem na
potrawke, dogotujemy z zupie czy co nam inwencja podpowie.
Goscie natomiast zjedza indyka jakiego pewnie w zyciu nie jedli.
Osobiscie zamiast soli nacieram indyka duza iloscia Vegety
(Podravka) i oliwka (lekka, nie dziewicza).
Generalnie dyskusja narodowa w Stanach na temat pieczenia
indykow odzywa kazdej jesieni.
M.
Jarek wrote:
> jest 4 lipca więc ja poproszę o przepis na indyka po amerykańsku...
>
> Jarek
|