Data: 2006-09-07 15:50:04
Temat: Re: 5 kg prawdziwkow - pytanie
Od: "Dominika" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:edpc7o$kuc$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "yutek" <y...@w...pl> wrote in message
> news:edp8tu$h4l$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>>
>>> Wysuszyć - nawlec kapelusze i trzony na nitkę i powiesić nad żródłem
>>> ciepła. Najlepiej suszyć na początku w niezbyt gorącym piekarniku, aby
>>> zginęły jajka robalków, a później powiesić w przewiewnym miejscu niech
>>> wysuszą się do reszty. Oglądać, bo czasem nawet zdrowo wyglądające
>>> grzyby mogą być porażone np. pleśniami, a te mogą się przenieść na
>>> następne zdrowe...
>>
>>
>> Dziekuje za rady choc nie wszytkie sa dla mnie nowoscia.
>> Suszenie mam przerobione, zamrozonych tez mam sporo i poprostu nie wiem
>> co zrobic z reszta bo zamrozic ich nie dam rady - brak miejsca.
>>
>> Yutek
>
> Suszyć: na uszka do barszczu, na grzybek do żurku, na zupę grzybową z
> łazankami, na gołąbki na sos grzybowy itd. Malo miejsca zajmują.
>Poddusić na maśle bez cebuli, nałożyć ciasno do słoików, zalać stopionym
>masłem i koniecznie pasteryzować. Mogą stać do póżnej wiosny. Sprawdzone.
>Pozdrawiam - Dominika.
|