Data: 2012-02-29 23:42:13
Temat: Re: A jednak smalczyk!
Od: Aicha <b...@t...ja>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-02-29 10:36, gosmo pisze:
>> A z masła powstaje akroleina. Na pewno bardziej szkodliwa - i
>> rakotwórcza!
>
> W wysokiej temperaturze pow. 300C przez dłuższy czas i w niewielkich
> ilościach.
Powyżej 150 stopni C.
http://www.sigma-not.pl/publikacja-51047-akroleina-n
a-patelni-przeglad-gastronomiczny-2010-4.html
> Obawiam się, że tłuszcze utwardzane, którymi na codzień smarujemy
> pieczywo bardziej się trujemy ;)
Mów za siebie. Ja używam masła (ostatnio w bardzo małych ilościach) albo
- jak już mam ochotę zaszaleć - majonezu.
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
|