Data: 2004-12-06 10:14:23
Temat: Re: A propos 'pierniczków Anki'
Od: "Martka" <b...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:1vdf5x9j9hn58.dlg@czarodziejka.net...
>
> Dawaj swój przepis kobieto pierniczkowa :)
> Proooszę :>
siur. to jest przepis na piernik - wielki przekladany :) sprobowalam z niego
upiec pierniczki i zadzialalo :)))
PIERNIK ADWENTOWY
2 szklanki cukru
0,5 kg miodu
25 dkg masla
1 kg maki pszennej
3 jaja
3 lyzeczki sody oczyszczonej i 0,5 szklanki mleka
pol lyzeczki soli
przyprawa do piernikow (2-3 torebki)
Miod, cukier i masło mocno podgrzac nie doprowadzajac do wrzenia.3 lyzki
cukru upalic na karmel i dodac do masy (rozprowadzic odroina wody, bo sam
spalony cukier wlany do masy zastygnie w karmelki). Ostudzic ja (ale
niezupelnie, bo glut sie robi gesty)
Starannie wyrabiac ciasto reka dodajac do masy stopniowo make,
jaja, sode rozpuszczaona w mleku, sol i korzenie. Ciasto przelozyc do garnka
kamionkowego lub miski, przykryc scierka (najlepiej lniana) i odstawic do
dojrzewania w
chlodne miejsce. tak ze 3 tygodnie niech lezy.
pozniej pieke 3 placki, przekladam powidlem i czekoladowym kajmakiem.
okazalo sie, ze pierniczki tez mozna z tego ciasta piec, ale moze sie
okazac, ze trzeba bedzie mocno podsypywac maka zeby moc wykrawac. no i nie
czekam tyle z dojrzewaniem przy pierniczkach
pzdr chaotycznie z pracy
marta
|