Data: 2004-02-07 13:35:54
Temat: Re: AFRYKA ???
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 7 Feb 2004 10:35:16 +0100, "Shooya" <s...@n...pl>
wrote:
>Czesc,
>poszukuje pomys?ow na potrawe Afrykanska.
>Jakas prosta w wykonaniu. A moze podpowiecie mi jakies akcenty kulinarne
>lub skojarzenia z
>tym kontynentem?
>Czy ktos ma jakies przepisy lub pomys?y?
>Magda
>
Zrob bobotie (wym. mniej wiecej - boubutii, w sumie zalezy czy
slyszysz to od holenedrskiego SA obywatela czy angielskiego ;)))
w zasadzie nie ma jednego scisle przestrzeganego przepisu, ale
pomysl jeden jeden przewodni.
bila buleczke trzeba namoczyc w mleku,
saute cebule i czosnek - dowoplne ilosci, ale w sumie chyba
wyjdzie takaka mala/niewielka cebula i ze dwa zabki czosnku,
jeden jak duzy.
i teraz tak - albo mieso mielone (wieprzowe) sie podsmaza albo
nie (tu te roznice...)
przyprawy mozesz dodac kiedy cebula sie podsmaza, albo do miesa -
surowego lub podsmazanego, jak Ci wygodniej.
ALE - ani cebuli ani meisa nie smazy sie na ciemno! ma byc
podduszone.
a przyprawy to: curry powder, turmeric, tamaryndowy sok (jesli
masz), chile, cynamon, odrobina cukru, imbir, galka
muszkatolowa, gozdzik lub dwa, posiekane migadly, chytney
(najlepiej mangowy).
mozna dodac troche rodzynkow, kawalek jablka starty...albo kilka
moreli suszonych posiekanych
NIEKONIECZNIE musisz dodawac wszystko co tu wymienialam, ale
chodzi o efekt troche owocowy, troche przyprawowy, w ogole
egzotyczny ;))
i teraz tak - odcisnac trzeba buleczke, zostawic mleko w spokoju
na razie, wymeiszac dosc delikatnie wszystko razem - bulka,
mieso, cebula, przyprawy, ew. owoce. mozna popsikac kilkoma
kroplami dobrego octu
mozna wymieszac z jajkiem, wylozyc do naczynia zarodopornego,
wyrownac, powtykac w to kilka lisci laurowych, zapiec - tak z pol
godziny w srednim piekarniku. w tzw miedzyczasie wymieszac jajo
z mlekiem (tym od moczenia bulki), troche posolic (aaa,
zapomnialam, mieso tez posolic!! i popieprzyc), mieso wyjac,
zalac jajo-mlekiem, zapiec az sie zetnie i zaszloci ten budyn na
nieslodko ;)
inna szkola polewa mieso masa mleczno jajeczna od razu.
dlugi opis mi wyszedl, ale juz tak jest u mnie z przepisami ;)))
mamy w rodzinie osoby z Poludniowej Afryki, wiec dawno temu
zaczelam od przepisow na papierze, potem zasiegalam porady
prawdziwych ludzi.
aaa, podaawc z ryzem ;) i jakimi sie chce jarzynami, nie jestem
jednak pewna czy surowka z kiszonej kapusty akurat pasuje ;))),
mozna podac chutney, salate...
i to wszystko.
podejrzewam, ze dluzej sie to czyta niz robi ;))
trys
K.T. - starannie opakowana
|