Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be
!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio.com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Aa!!! Słodkości na 40 osób :-o
References: <9vaeup$4fr$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 58
Date: Thu, 13 Dec 2001 10:21:17 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1008267707 4.33.132.12 (Thu, 13 Dec 2001 10:21:47 PST)
NNTP-Posting-Date: Thu, 13 Dec 2001 10:21:47 PST
X-Received-Date: Thu, 13 Dec 2001 10:21:47 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:87372
Ukryj nagłówki
Pawel Wojciechowski - WishM wrote:
> Witam,
> kilka dni temu w przyplywie ...... sam nie wiem czego, zdeklarowalem sie
> przygotowac "cos slodkiego" dla ... 37 osob. Czy mozecie cos polecic, bo
> jedna babka to chyba duzo za malo :))
Proponuje tort ananasowy
Upiec 3 porcje biszkoptu w prostokatnych blachach z brzegami, na papierze
pergaminowym, zeby latwiej wychodzily i ostudzic. Zrobic krem budyniowy,
ostudzic. Odsaczyc ananasy. Zmieszac sok z wodka.
Podwojny kawalek tektury, troche wiekszy niz prostokat blachy, obwinac
dokladnie folia aluminiowa. Na tym ulozyc pierwszy prostokatny biszkopt,
nasaczyc sokiem, posmarowac kremem budyniowym, rozprowadzic ananasy w
kawalkach, powtorzyc z pozostalymi biszkoptami, rozsmarowac na wierzchu reszte
budyniu, lub bita smietane, posypac jakimis owocami, albo posiekana kandyzowana
skorka cytrynowa.
A teraz przepisy na jeden tort, czyli w twoim wypadku musisz zrobic 3 porcje
Biszkopt
6 jajek, rozdzielonych
3/4 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki maki
Rozgrzac piec do 180C/350F. Blache wysmarowac maslem i wysypac maka, nie
bulka tarta.
Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po trosze 3/4 szklanki
cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem. Ciagle ubijajac,
dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy. Dodac make i
delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz bez miksera. Przelac do
formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow. Sprawdzic
patyczkiem.
Przepisy na jeden krem budyniowy, czyli w twoim wypadku musisz zrobic 3 porcje
Budyn
1 szklanka mleka
1 szklanka smietanki
4 zoltka
1/2 szklanki cukru
2 lyzki esencji waniliowej albo 2 cukry waniliowe
1/4 szklanki maki zwyklej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
Z cukru i zoltek zrobic kogel mogel, dodac make, dobrze wymieszac, dodac
smietanke, wymieszac, az gladkie. Dodac mleko, podgrzac calosc w garnuszku
powoli, az zacznie bulgotac, i bedzie geste, przelac do miski do
wystygniecia. Nabic kawalek masla na widelec i pomazac po powierzchni
goracego budyniu, co zapobiegnie powstaniu korzucha.
1 puszka ananasow w kawalkach, odsaczonych (w twoim wypadku 2 puszki)
sok z ananasow zmieszany pol na pol z wodka plus sok z pol cytryny
Mozna zamienic ananasy na inne owoce, ale trzeba zawsze wymyslic jakis
sok do nasaczania, z wodka lub brandy.
Magdalena Bassett
|