Data: 2001-12-13 18:21:17
Temat: Re: Aa!!! Słodkości na 40 osób :-o
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pawel Wojciechowski - WishM wrote:
> Witam,
> kilka dni temu w przyplywie ...... sam nie wiem czego, zdeklarowalem sie
> przygotowac "cos slodkiego" dla ... 37 osob. Czy mozecie cos polecic, bo
> jedna babka to chyba duzo za malo :))
Proponuje tort ananasowy
Upiec 3 porcje biszkoptu w prostokatnych blachach z brzegami, na papierze
pergaminowym, zeby latwiej wychodzily i ostudzic. Zrobic krem budyniowy,
ostudzic. Odsaczyc ananasy. Zmieszac sok z wodka.
Podwojny kawalek tektury, troche wiekszy niz prostokat blachy, obwinac
dokladnie folia aluminiowa. Na tym ulozyc pierwszy prostokatny biszkopt,
nasaczyc sokiem, posmarowac kremem budyniowym, rozprowadzic ananasy w
kawalkach, powtorzyc z pozostalymi biszkoptami, rozsmarowac na wierzchu reszte
budyniu, lub bita smietane, posypac jakimis owocami, albo posiekana kandyzowana
skorka cytrynowa.
A teraz przepisy na jeden tort, czyli w twoim wypadku musisz zrobic 3 porcje
Biszkopt
6 jajek, rozdzielonych
3/4 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki maki
Rozgrzac piec do 180C/350F. Blache wysmarowac maslem i wysypac maka, nie
bulka tarta.
Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po trosze 3/4 szklanki
cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem. Ciagle ubijajac,
dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy. Dodac make i
delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz bez miksera. Przelac do
formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow. Sprawdzic
patyczkiem.
Przepisy na jeden krem budyniowy, czyli w twoim wypadku musisz zrobic 3 porcje
Budyn
1 szklanka mleka
1 szklanka smietanki
4 zoltka
1/2 szklanki cukru
2 lyzki esencji waniliowej albo 2 cukry waniliowe
1/4 szklanki maki zwyklej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
Z cukru i zoltek zrobic kogel mogel, dodac make, dobrze wymieszac, dodac
smietanke, wymieszac, az gladkie. Dodac mleko, podgrzac calosc w garnuszku
powoli, az zacznie bulgotac, i bedzie geste, przelac do miski do
wystygniecia. Nabic kawalek masla na widelec i pomazac po powierzchni
goracego budyniu, co zapobiegnie powstaniu korzucha.
1 puszka ananasow w kawalkach, odsaczonych (w twoim wypadku 2 puszki)
sok z ananasow zmieszany pol na pol z wodka plus sok z pol cytryny
Mozna zamienic ananasy na inne owoce, ale trzeba zawsze wymyslic jakis
sok do nasaczania, z wodka lub brandy.
Magdalena Bassett
|