Data: 2005-01-12 07:06:03
Temat: Re: Absynt
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <4...@n...tpi.pl>,
l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) wrote:
> On Tue, 11 Jan 2005 06:42:18 +0100, Wladyslaw Los <w...@o...pl>
> wrote:
>
>
> >Słyszałem tylko absyncie. Natomiast nigdy nie słyszałem, by
> >gdziekolwiek zabroniono sprzedaży np. wina z piołunem, czyli wermutu.
>
> Piolunu w wermucie to tyle co kot naplakal,
Mniej więcej tyle co w absyncie, czy piołunówce. Przepisy na wermut
zalecają dodanie ok. 15 g piołunu na 10 - 20 l wina. Oczywiście trudno
powiedzieć ile piołunu daje się do markowych absyntów, ale np. do
piołunówki wg. przepisu wkazanego tu przez Leszka jest to 30 g piołunu
na 10 l wódki. To jest wprawdzie 2-4 razy więcej piołun na litr napoju w
przypadku piołunówki, ale też mocnej wódki pije się mniej niż wermutu.
Władysław
|