Data: 2002-01-27 19:40:04
Temat: Re: Afrykanska zupa ziemniaczana/(P) inne zupy
Od: <b...@n...se>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Poszperaj jeszcze w swoich kajetach. MOże nie zmarnowałeć czasu w szkole?
> > ;-)))
> > Edede
> >
> |Wiesz Geniuszu, jesli chcesz sprobowac nowych zup to ugotuj gulaszowa
> Basi ze Szwecji. Dla mnie przynajmniej byla to nowosc i to przepyszna
> nowosc! Uklony dla Basi ))
-----------------
Dzieki za uklony i ciesze sie, ze zupisko smakowalo. Z dwojgiem trenujacych
sporty nieletnich, jednym slubnym i praca na pelen etat od 7-18 (z dojazdami) +
jeszcze troche pracy, to zupy sa zbawieniem kobiety pracujacej;-). Przynajmniej
raz w tygodniu jest na kolacje zupa i tylko zupa, najwyzej jakas kanapka do
tego, wiec zupiska musza byc pozywne.
Zupka powstala z koniecznosci, jak to sie mowi potrzeba matka wynalazku. Mial
byc sos bolonski do makaronu ale zadzwonila corka ze na obiad przyjdzie
kolezanka. Za chwile zadzwonil syn, ze przyprowadza dwoch kolegow. Sosu by nie
wystarczylo dla tego glodnego bractwa, jedyny ratunek to zrobic zupe.
A z dziwnych zupek to moze ta sie przyda??:
Zupa z maslem z orzeszkow ziemnych (zupa z Ghany, nazywa sie nkate nkwan)
1 kurczak
1 cebula
2 marchewki
1 l wody
1,5 lyzeczki soli
0,5 lyzeczki ziaren pieprzu
1 puszka przetartych pomidorow (400g)
4-5 lyzek masla z orzeszkow ziemnych
0,5 dl bialego, wytrawnego wina
Podzielic kurczaka na 4 czesci. Ugotowac w wodzie z warzywami, sola i
pieprzem (ca 45 minut). Wyjac kurczaka i warzywa. Przecedzic. Wymieszac
trzepaczka z pomidorami i maslem orzeszkowym. Gotowac przez 20 minut. Dodac
wino. Pokroic mieso z kurczaka i podawac w osobnej miseczce z
warzywami.
Mozna podawac tez na zimno.
I jeszcze jedna:
Zupa paprykowa 3 z migdalami
6 zoltych papryk
0,5 szklanki oleju
1 cebula
1 l wody
2 kostki buljonu z kurczaka
5 dkg obranych i zmielonych migdalow
sol i pieprz
Upiec papryke w piekarniku. Zdjac skore. Wyjac nasiona. Podgrzac oliwe w
garnku, podsmazyc pokrojona w kostke cebule. Dodac papryke, polowe wody i
kostki buljonowe. Zagotowac. Zmiksowac razem z migdalami. Zagotowac jeszcze raz
i na koniec posolic i popieprzyc.
baska
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|