Data: 2003-10-23 10:53:49
Temat: Re: Ajvar?
Od: "asia" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Robert Rosłoń" <r...@t...pl> napisał w wiadomości
news:bn89mr$nrm$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy ktoś wie z Was jak się go robi?
>
kopuję przepis Herbatki, który wyprobowałam i bardzo byłam zadowolona z
rezultatu
Ajvar
6 słodkich czerwonych papryk
2 srednie baklazany
0,4 szklanki oliwy z oliwek
1 srednia drobno posiekana cebula
2 duze zabki czosnku posiekane
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzka octu z czerwonego wina
sol i pieprz do smaku
natka pietruszki do przybrania
Rozgrzej piec do 250 stopni i wloz do niego papryke i baklazany. trzymaj je
tam do czasu az skorka zwiotczeje i zrobi sie czarna (nie musi byc cala
czarna, zwlaszcza w przypadku papryki - wystarczy, jak pojawia sie czarne
plamy). Upieczone warzywa wyjmij z pieca i wloz na 10 min do papierowej
torby zeby doszly jeszcze we wlasnym cieple. Nastepnie obierz je ze skorki
w tym stanie jest to bardzo latwe), usun nasiona i ogonki. Teraz masz do
wyboru dwie opcje - albo zmiksujesz warzywa na gladka mase albo na grubsze
"salsowate" kawalki - ja lubie "na gladko" ;-) Na duzej patelni podgrzej 3
lyzki oliwy i podsmaz na niej cebulke - do zeszklenia. Dodaj czosnek i
podsmazaj jeszcze ok. 2 min. Odsun z ognia, wmieszaj mase
baklazanowo-paprykowa. Nastepnie dolewaj cieniutkim strumieniem reszte
oliwy, ciagle mieszajac. Nastepnie dodaj sok z cytryny i ocet, dopraw do
smaku sola i pieprzem. Podaj przybrany posiekana natka pietruszki.,
najlepiej z bialym wiejskim chlebem.
Asia
|