Data: 2001-02-15 10:36:58
Temat: Re: Australia...
Od: "George Bielinski" <g...@o...com.au>
Pokaż wszystkie nagłówki
Nie mam pojecia jak moglem zapomniec o Vegemite!
Na opakowaniu pisze ze jest to "zkoncentrowany wyciag z drozdzy". Troche
pachnie drozdzami, ale smakiem bardzo przypomina przyprawe Maggie. Vegemite
z chlebem - mniam mniam... :-)
Na temat Australijskich win to bym mogl napisac ksiazke - tysiace malych
winiarni rozsianych po caly kontynencie. Najslynniejsze regiony to Yarra
Valley nie daleko od Melbourne, i kilka regionow Poludniowej Australii.
Kazdy region nadaje winu swoj specificzny smak. W Australii najwiekszy
producent piwa, Fosters, sprzedaje (pod roznymi nazwami) wiecej wina niz
piwa. W dodatku wina tu sa bardzo tanie: naprawde dobre wina mozna kupic za
$12-15 (USD 7-9), a za $30 to niebo w gebie...
Ktos napisal:
"nawiekszym problemem jest to z jedzeniem w australii ze tam warzywa kupione
w sklepie przypominaja warzywa z wygladu (w smaku wszystkie sa prawie takie
same czyli bez smaku0
zeby kupic cos nawet gorszej jakosci ale smaczne trzeba jechac dosc daleko
za miasto na farmy (po buraki na czerwony barszcz jezdzilismy okolo 100 km
bo z tyc ze sklepu nic nie wychodzilo)"
Moze bylo to prawda kilka lat temu, jednak duzo sie tutaj zmienilo (zywnosc
organiczna), a po za tym duza roznice robi to gdzie i za ile kupujesz. A czy
ktos moze byl na Queen Victoria Market w Melbourne? Swierzych warzyw i
owocow zatrzesienie, a o swiezych kotletach z emu albo kangura juz nawet nie
wspomne.
Tak jak na calym swiecie, nie wazne gdzie jestes, trzeba spedzic na miejscu
troche czasu aby sie nauczyc gdzie kupic smaczna zywnosc.
Jurek
PS
Przepis na Meat Pie! Niestety nie mam czasu aby go przetlumaczyc na polski
(poza tym nie znam polskich nazw kilku skladnikow).
Ingredients
Filling
750g minced steak, 2 beef stock cubes, 1tsp soy sauce,1 1/2 cups water,
pinch nutmeg, 2tbsp plain flour, salt and pepper, 1/4 cup water (extra)
Pie base
2 cups plain flour, 2/3 cup water, 1/2tsp salt, 1tbsp beef dripping
Pie top
1 packet puff pastry, 1 egg yolk, 1tsp water
Method
Place meat in a saucepan, stir over low heat until meat is well browned,
drain of any surplus fat, add crumbled stock cubes, water, salt and pepper,
nutmeg. Stir until boiling, reduce heat, cover and simmer gently for 20
minutes, remove from heat. Combine extra water and flour, stir till smooth,
add the flour mixture to the meat, stir till combined, return to heat, stir
till meat boils and thickens, add soy sauce, mix thoroughly. Simmer
uncovered for 5-10 minutes, remove from heat and allow to cool.
To make the base
Sift the flour and salt together in a bowl. Place water and dripping in a
saucepan, stir till dripping melts, remove from heat. Make a well in the
centre of dry ingredients, add the liquid, stir till combined. Turn out on a
lightly floured board, knead lightly. Roll out pastry to line 8 greased pie
tins (around the same size tin as a pot pie comes in) cut off excess pastry
from the sides of the tins, fill the base with cold meat filling.
Pie crust (top)
Make up puff pastry (according to directions on packet), roll out on a
lightly floured board, cut into rounds for top of pies (use a saucer as a
guide for size) wet edges of base pastry and gently press tops into place,
trim edges with a sharp knife. Brush tops with combined egg yolk and water.
Bake in a hot oven for 5 minutes until golden brown, reduce heat to moderate
and bake a further 10 minutes..
(this is a real"AUSSIE FAVOURITE")serve with tomato sauce on top !
"Mikolaj F Swidzinski" <M...@n...com> wrote in message
news:UHMi6.4269$cF.85321@news1.nokia.com...
>
> >Nie wiem czy sa to typowo australijskie potrawy, ale ja je poznalam bedac
w
> >Australii:
> >
> >pavlova - to taka duza "miska" z bezy wypelniona bita smietana i owocami,
> >chocolate mud cake - czyli bardzo ciezkie ciasto czekoladowe,
> >wspomniany juz meat pie,
> >piwo bardzo dobre,
> >wysmienite wino,
> >(i niespotykana roznorodnosc etnicznych knajp - cos niesamowitego).
> >
>
> Pewnie to nie robi zadnej roznicy, ale chyba pavlova jest nowozelandzka
:-)
>
> Milego dnia,
>
> Mikolaj
>
>
|