Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.nask.pl!
news.nask.org.pl!news.uni-stuttgart.de!news.stw-bonn.de!news.netcologne.de!news
feed-fusi2.netcologne.de!newsfeed.straub-nv.de!newsfeed.kamp.net!newsfeed.kamp.
net!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02
.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-
for-mail
From: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>
Newsgroups: pl.rec.dom
References: <3...@i...googlegroups.com>
<w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net>
<4c740718$0$22800$65785112@news.neostrada.pl>
<rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net>
<4c740e27$0$20988$65785112@news.neostrada.pl>
<1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net>
In-Reply-To: <1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net>
Subject: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Date: Tue, 24 Aug 2010 20:31:51 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6001.18416
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6001.18416
Lines: 55
Message-ID: <4c741020$0$20988$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 80.55.84.154
X-Trace: 1282674721 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 20988 80.55.84.154:18158
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:122613
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>
>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
>>>>> napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
>>>>>
>>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
>>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
>>>>> piec
>>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
>>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
>>>>> swojej
>>>>> roboty.
>>>>
>>>> A składniki w wersji podstawowej to:
>>>> mąka żytnia, woda, sól
>>>>
>>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
>>>
>>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
>>> słonego ciasta :-)
>>
>> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
>
> No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
> szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
> odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
> słoja
> z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)
Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?
>> Cukru nie dawałem. To opcja.
>
> Rzadko piekę chleb z samej zytniej mąki, raczej żytnio-pszenny (2:1),
> dlatego dodaję też zaczyn drożdżowy, a zsiadłe mleko lub rozbełtany dobrze
> żurek dla kwaśności - kwas jest niezbędny dla prawidłowego rozklejenia
> skrobi żytniej, żeby była lżej strawna.
Można kombinować, ale to już są opcje.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
|