Data: 2010-08-24 18:37:59
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:31:51 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>>
>>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
>>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
>>>>>> napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
>>>>>>
>>>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
>>>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
>>>>>> piec
>>>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
>>>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
>>>>>> swojej
>>>>>> roboty.
>>>>>
>>>>> A składniki w wersji podstawowej to:
>>>>> mąka żytnia, woda, sól
>>>>>
>>>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
>>>>
>>>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
>>>> słonego ciasta :-)
>>>
>>> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
>>
>> No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
>> szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
>> odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
>> słoja
>> z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)
>
> Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?
Nie trzymam tak długo, ponieważ mam dłuższe przerwy w jego używaniu.
>
>>> Cukru nie dawałem. To opcja.
>>
>> Rzadko piekę chleb z samej zytniej mąki, raczej żytnio-pszenny (2:1),
>> dlatego dodaję też zaczyn drożdżowy, a zsiadłe mleko lub rozbełtany dobrze
>> żurek dla kwaśności - kwas jest niezbędny dla prawidłowego rozklejenia
>> skrobi żytniej, żeby była lżej strawna.
>
> Można kombinować, ale to już są opcje.
Opcje są najlepsze :-)
|