Strona główna Grupy pl.rec.dom Automat do pieczenia chleba ... Re: Automat do pieczenia chleba ...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Automat do pieczenia chleba ...

« poprzedni post następny post »
Data: 2010-08-24 18:31:51
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>
Pokaż wszystkie nagłówki

Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>
>>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir ///
>>>>> napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
>>>>>
>>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
>>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
>>>>> piec
>>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
>>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich
>>>>> swojej
>>>>> roboty.
>>>>
>>>> A składniki w wersji podstawowej to:
>>>> mąka żytnia, woda, sól
>>>>
>>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
>>>
>>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
>>> słonego ciasta :-)
>>
>> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
>
> No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
> szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
> odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna
> słoja
> z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)

Po co szybciej, jeśli mam zakwas od półtora roku?

>> Cukru nie dawałem. To opcja.
>
> Rzadko piekę chleb z samej zytniej mąki, raczej żytnio-pszenny (2:1),
> dlatego dodaję też zaczyn drożdżowy, a zsiadłe mleko lub rozbełtany dobrze
> żurek dla kwaśności - kwas jest niezbędny dla prawidłowego rozklejenia
> skrobi żytniej, żeby była lżej strawna.

Można kombinować, ale to już są opcje.

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
24.08 Ikselka
24.08 Jan Werbiński
24.08 boxfish
25.08 Qrczak
25.08 Jan Werbiński
25.08 Ikselka
25.08 Panslavista
25.08 Qrczak
25.08 ąćęłńóśźż
25.08 Adam Moczulski
25.08 Grzegorz Janoszka
25.08 Adam Moczulski
25.08 Biggie
25.08 boxfish
25.08 Adam Moczulski
Prasa do oleju na użytek domowy
Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
jak dotrzeć do głowicy baterii
Kuchenka gazowa z regulacją temperatury
Mleko w ekspresie
Klejąca się jak gile z nosa rączka noży FISKARS - jak się pozbyć tej klejącej warstwy?
BLUM Aventos HF - brak powolnego domykania
Do czego i jak wykorzystac 'odpad' wody z filtra RO w kuchni?
gazociag - niski srednie wysokie cisnienie
Jak podmienic halogenki na ledy?
Jakie zarówki E27?
Szafki do samodzielnego montazu
Piekarnik z mikrofalą 2w1
Roborock S5 MAX
Prowadnica nie prowadzi
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6