Data: 2010-08-30 20:03:26
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Artur Lew <n...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2010-08-30 20:33, Qrczak pisze:
> A to aż taki wielki sekret jest, że nie można wrzucić na grupę?
Ano fakt ;)
Prosze wiec:
Chleb z pokrzywą (autor nieznany)
1 kg maka przenna
10 dkg platki owsiane
20 dkg otreby przenne
5 lyzek siemie lniane
1 op kminek mielony
1 op slonecznik
1 op pestki z dyni
10 dkg drozdzy
1 lyzka soli
1 lyzka cukru
5 torebek pokrzywy (herbata pokrzywowa)
1l + 1 szklanka wody.
Wszystko razem wymieszac bez robienia zaczynu i wlac do foremek
keksowych (do polowy foremki, wychodzi okolo 3 foremek).
Piec 1h w temp 200C.
Chlebek w sumie zawsze wychodzi super :)
Aby chleb nie pekal u gory (nie zmienia to walorow smakowych ;) ) mozna
zwilzyc gore i ponakluwac wykalaczka albo widelcem.
Chlebek jest dosc wilgotny i warto go jak wystygnie trzymac w lodowce.
Zeby sie nie kleil do foremki mozna ja wysmarowac bulka albo otrebami.
--
Pozdrawiam
Artur Lew
arturdotlewatgmaildotcom
|