Data: 2012-04-14 20:14:07
Temat: Re: Autorski przepis na rosół
Od: Animka <t...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-04-14 19:11, Paulinka pisze:
> medea pisze:
>
>>>> To autorski przepis, mój autorski grzybów w rosole nie przewiduje.
>>>> Niemniej
>>>> jednak skoro Twój autorytet przytaczasz, czy gdzieś ziele angielskie tam
>>>> widzisz może?
>>>
>>> http://www.kuradomowa.com/kuchnia/przepis_na_rosol.h
tml
>>
>> Też zawsze dodaję ziele angielskie, listek bobkowy i kilka ziaren
>> pieprzu. Tak zawsze robiła moja mama, więc nawet się nie zastanawiałam
>> nigdy nad słusznością tych przypraw w rosole. ;)
>
> No i o to właśnie chodzi. Autor prosił o autorski przepis, a nie o
> kazanie o wyższości wołowiny nad kurą w rosole.
> Moja mama i babcia dawały ziele angielskie i ja też daję.
> Nie ma nic bardziej irytującego, niż ikselowe przemądrzałe uwagi, co do
> czyichś tradycji kulinarnych.
> Tym bardziej, że doświadczenia z jej kuchni regionalnej i w sumie dość
> siermiężnej są tylko jednym z miliona sposobów, a nie jedynie
> obowiązującym wzorcem.
Ja dodaję połówkę przypalonej na palniku cebulki. No i ze 4 ziarenka
pieprzu.
Tłuszczu nie zbieram, bo po to jest rosół, żeby "oczka pływały".
--
animka
|