| « poprzedni wątek | następny wątek » |
71. Data: 2012-04-14 17:09:48
Temat: Re: Autorski przepis na rosółDnia 2012-04-14 19:03, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-04-14 18:43, Paulinka pisze:
>> Ikselka pisze:
>>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 16:46:21 +0200, Qrczak napisał(a):
>>>> Dnia 2012-04-14 15:43, niebożę Stefan wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>> Użytkownik "jerzy.n" <d...@p...fm> napisał w wiadomości
>>>>> news:jm9q4g$di0$1@usenet.news.interia.pl...
>>>>>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>>>>>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>>>>> Lucyna Cwierczakiewiczowa 365 obiadów:
>>>>> Chcąc mieć rosół tęgi, trzeba liczyć funt mięsa na osobę; na lżejszy,
>>>>> czyli zwyczajny, dość jest pół funta. Mięso zupełnie bez płukania
>>>>> zalać
>>>>> świeżą wodą, w każdym razie lepiej miękką niż twardą i gotować na
>>>>> bardzo
>>>>> wolnym ogniu bez szumowania. Gdy po godzinie blisko takiego gotowania,
>>>>> przestaną się pokazywać szumowiny, odstawić rosół od ognia, zalać
>>>>> łyżką
>>>>> zimnej wody, a tłustość, zwana pozłotą, oddzieli się natychmiast i
>>>>> pokaże na wierzchu, fusy zaś opadną na spód. Wtedy trzeba ową tłustość
>>>>> starannie zebrać, gdyż jest niestrawna, rosół posolić, włożyć
>>>>> włoszczyzny rozmaitej, jako to: pietruszki w korzonkach, selerów
>>>>> pokrajanych w ćwiartki, porów, marchwi, bulwy, a nawet jedną cebulę w
>>>>> całości, z łupiną pierwej na blasze lub pod blachą upieczoną, jeden
>>>>> lub
>>>>> dwa suszone grzybki
>>>> Zadziwiające, nieprawdaż Ikselko, kucharko polska?
>>>
>>> To autorski przepis, mój autorski grzybów w rosole nie przewiduje.
>>> Niemniej
>>> jednak skoro Twój autorytet przytaczasz, czy gdzieś ziele angielskie tam
>>> widzisz może?
>>
>> http://www.kuradomowa.com/kuchnia/przepis_na_rosol.h
tml
>
> Też zawsze dodaję ziele angielskie, listek bobkowy i kilka ziaren
> pieprzu. Tak zawsze robiła moja mama, więc nawet się nie zastanawiałam
> nigdy nad słusznością tych przypraw w rosole. ;)
Miałaś widać nieautorskie wzorce. Jak ja.
qr.a z grzybkiem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
72. Data: 2012-04-14 17:11:39
Temat: Re: Autorski przepis na rosółmedea pisze:
>>> To autorski przepis, mój autorski grzybów w rosole nie przewiduje.
>>> Niemniej
>>> jednak skoro Twój autorytet przytaczasz, czy gdzieś ziele angielskie tam
>>> widzisz może?
>>
>> http://www.kuradomowa.com/kuchnia/przepis_na_rosol.h
tml
>
> Też zawsze dodaję ziele angielskie, listek bobkowy i kilka ziaren
> pieprzu. Tak zawsze robiła moja mama, więc nawet się nie zastanawiałam
> nigdy nad słusznością tych przypraw w rosole. ;)
No i o to właśnie chodzi. Autor prosił o autorski przepis, a nie o
kazanie o wyższości wołowiny nad kurą w rosole.
Moja mama i babcia dawały ziele angielskie i ja też daję.
Nie ma nic bardziej irytującego, niż ikselowe przemądrzałe uwagi, co do
czyichś tradycji kulinarnych.
Tym bardziej, że doświadczenia z jej kuchni regionalnej i w sumie dość
siermiężnej są tylko jednym z miliona sposobów, a nie jedynie
obowiązującym wzorcem.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
73. Data: 2012-04-14 17:15:49
Temat: Re: Autorski przepis na rosółDnia 2012-04-14 17:23, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
> Dnia Sat, 14 Apr 2012 16:46:21 +0200, Qrczak napisał(a):
>> Dnia 2012-04-14 15:43, niebożę Stefan wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Użytkownik "jerzy.n"<d...@p...fm> napisał w wiadomości
>>> news:jm9q4g$di0$1@usenet.news.interia.pl...
>>>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>>>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>>> Lucyna Cwierczakiewiczowa 365 obiadów:
>>> Chcąc mieć rosół tęgi, trzeba liczyć funt mięsa na osobę; na lżejszy,
>>> czyli zwyczajny, dość jest pół funta. Mięso zupełnie bez płukania zalać
>>> świeżą wodą, w każdym razie lepiej miękką niż twardą i gotować na bardzo
>>> wolnym ogniu bez szumowania. Gdy po godzinie blisko takiego gotowania,
>>> przestaną się pokazywać szumowiny, odstawić rosół od ognia, zalać łyżką
>>> zimnej wody, a tłustość, zwana pozłotą, oddzieli się natychmiast i
>>> pokaże na wierzchu, fusy zaś opadną na spód. Wtedy trzeba ową tłustość
>>> starannie zebrać, gdyż jest niestrawna, rosół posolić, włożyć
>>> włoszczyzny rozmaitej, jako to: pietruszki w korzonkach, selerów
>>> pokrajanych w ćwiartki, porów, marchwi, bulwy, a nawet jedną cebulę w
>>> całości, z łupiną pierwej na blasze lub pod blachą upieczoną, jeden lub
>>> dwa suszone grzybki
>>
>> Zadziwiające, nieprawdaż Ikselko, kucharko polska?
>
> To autorski przepis, mój autorski grzybów w rosole nie przewiduje. Niemniej
> jednak skoro Twój autorytet przytaczasz, czy gdzieś ziele angielskie tam
> widzisz może?
A... jak już o tem. Smarujesz pińcet postów o wyższości wywaru z woła
nad innymi wywarami, prawdziwie polskim zestawem przypraw ponad wszystko
a potem się zasłaniasz, że autorski przepis?
Lucynkę nagle przesiadasz ze swojego stołka na inne?
Ciepełko uderzyło?
Czy raczej boli przyznać, że rosołek jak ta polska sałatka jarzynowa,
niby każdy robi podobne a jednak każdy po swojemu trochę inaczej?
qr.a
--
chyba retorycznie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
74. Data: 2012-04-14 17:25:36
Temat: Re: Autorski przepis na rosół
Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
wiadomości news:jmcb4e$c3c$1@node2.news.atman.pl...
> Tym bardziej, że doświadczenia z jej kuchni regionalnej i w sumie dość
> siermiężnej są tylko jednym z miliona sposobów, a nie jedynie
> obowiązującym wzorcem.
To nie miał byc obowiązkowy wzór, ja nie prosiłem o jakieś hrabiowskie
przepisy, które i tak kucharz bez tytułu szlacheckiego przygotowywał.Kuchnia
siermiężna, ciekawe to bardzo, ja mimo udowodnionego pochodzenia, bardzo
lubię kwasnice którą sam przygotowuje i to nie jest hrabiowskie menu, a
bardzo goralskie jedzenie. Dajcie sobie Panie spokoj z docinkami ...
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
75. Data: 2012-04-14 17:32:47
Temat: Re: Autorski przepis na rosółjerzy.n pisze:
>
> Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
> wiadomości news:jmcb4e$c3c$1@node2.news.atman.pl...
>> Tym bardziej, że doświadczenia z jej kuchni regionalnej i w sumie dość
>> siermiężnej są tylko jednym z miliona sposobów, a nie jedynie
>> obowiązującym wzorcem.
> To nie miał byc obowiązkowy wzór, ja nie prosiłem o jakieś hrabiowskie
> przepisy, które i tak kucharz bez tytułu szlacheckiego
> przygotowywał.Kuchnia siermiężna, ciekawe to bardzo, ja mimo
> udowodnionego pochodzenia, bardzo lubię kwasnice którą sam przygotowuje
> i to nie jest hrabiowskie menu, a bardzo goralskie jedzenie. Dajcie
> sobie Panie spokoj z docinkami ...
Siermiężny w znaczeniu prosty.
Docinki jak zwykle wyszły pierwsze spod palców ideału.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
76. Data: 2012-04-14 17:34:47
Temat: Re: Autorski przepis na rosółDnia Sat, 14 Apr 2012 17:47:29 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2012-04-14 17:23, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 16:46:21 +0200, Qrczak napisał(a):
>>
>>> Dnia 2012-04-14 15:43, niebożę Stefan wylazło do ludzi i marudzi:
>>>> Użytkownik "jerzy.n"<d...@p...fm> napisał w wiadomości
>>>> news:jm9q4g$di0$1@usenet.news.interia.pl...
>>>>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>>>>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>>>> Lucyna Cwierczakiewiczowa 365 obiadów:
>>>> Chcąc mieć rosół tęgi, trzeba liczyć funt mięsa na osobę; na lżejszy,
>>>> czyli zwyczajny, dość jest pół funta. Mięso zupełnie bez płukania zalać
>>>> świeżą wodą, w każdym razie lepiej miękką niż twardą i gotować na bardzo
>>>> wolnym ogniu bez szumowania. Gdy po godzinie blisko takiego gotowania,
>>>> przestaną się pokazywać szumowiny, odstawić rosół od ognia, zalać łyżką
>>>> zimnej wody, a tłustość, zwana pozłotą, oddzieli się natychmiast i
>>>> pokaże na wierzchu, fusy zaś opadną na spód. Wtedy trzeba ową tłustość
>>>> starannie zebrać, gdyż jest niestrawna, rosół posolić, włożyć
>>>> włoszczyzny rozmaitej, jako to: pietruszki w korzonkach, selerów
>>>> pokrajanych w ćwiartki, porów, marchwi, bulwy, a nawet jedną cebulę w
>>>> całości, z łupiną pierwej na blasze lub pod blachą upieczoną, jeden lub
>>>> dwa suszone grzybki
>>>
>>> Zadziwiające, nieprawdaż Ikselko, kucharko polska?
>>
>> To autorski przepis, mój autorski grzybów w rosole nie przewiduje. Niemniej
>> jednak skoro Twój autorytet przytaczasz, czy gdzieś ziele angielskie tam
>> widzisz może?
>
> "> Czosnku ząbek. Suszony grzybek.
> Chba Ci sie z żurkiem pomylił ten rosół."
>
> Widzisz tu ziele, aniele?
>
Ziele było w innej cześci wątku. Aniele.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
77. Data: 2012-04-14 17:35:35
Temat: Re: Autorski przepis na rosółIkselka pisze:
> Dnia Sat, 14 Apr 2012 00:17:49 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 00:16:12 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Fri, 13 Apr 2012 23:59:49 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>
>>>> Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Fri, 13 Apr 2012 23:11:34 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Stalker pisze:
>>>>>>> W dniu 2012-04-13 20:34, Qrczak pisze:
>>>>>>>> Dnia 2012-04-13 20:06, niebożę jerzy.n wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>>>>>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>>>>>>>>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>>>>>>>> Trzeba by zacząć od tego: dobrą kurę złapać.
>>>>>>>> Ale czy Ty to potrafisz?
>>>>>>> U mnie żona kaczuchę do rosołu łapie...
>>>>>> Bo najlepszy jest z mieszanego mięsa. Wołowina, kura, kaczka, marchew,
>>>>>> pietruszka, seler, przypalona nad ogniem cebula.
>>>>>> Do tego ziele angielskie, pieprz w ziarnach, na koniec zielone (lubczyk,
>>>>>> łodygi pietruchy).
>>>>> Ziele angielskie do ROSOŁU??? - awżyciu.
>>>> A do czego używasz? Będę miała porównanie do niestosowności w rosole.
>>> Do żurku, barszczu czerwonego zabielanego i czystego, zalewy do grzybów
>>> marynowanych, do krupniku (mało), zalewajki, grochówki, fasolowej,
>>> flaków...
>> ...botwiny, jarzynowej, barszczu ukraińskiego, śledzi korzennych...
>
> Do rosołu nie stosuję, ponieważ ma zbyt intensywny aromat, a rosół ma
> pachnieć i smakować przede wszystkim mięsnymi esencjami. Ziele angielskie
> zagłusza w rosole ten smak i aromat.
Na 3 litrowy wywar 2 ziarna zagłuszają smak jak jasna cholera...
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
78. Data: 2012-04-14 17:36:18
Temat: Re: Autorski przepis na rosółDnia Sat, 14 Apr 2012 18:43:16 +0200, Paulinka napisał(a):
> Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 16:46:21 +0200, Qrczak napisał(a):
>>
>>> Dnia 2012-04-14 15:43, niebożę Stefan wylazło do ludzi i marudzi:
>>>> Użytkownik "jerzy.n" <d...@p...fm> napisał w wiadomości
>>>> news:jm9q4g$di0$1@usenet.news.interia.pl...
>>>>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>>>>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>>>> Lucyna Cwierczakiewiczowa 365 obiadów:
>>>> Chcąc mieć rosół tęgi, trzeba liczyć funt mięsa na osobę; na lżejszy,
>>>> czyli zwyczajny, dość jest pół funta. Mięso zupełnie bez płukania zalać
>>>> świeżą wodą, w każdym razie lepiej miękką niż twardą i gotować na bardzo
>>>> wolnym ogniu bez szumowania. Gdy po godzinie blisko takiego gotowania,
>>>> przestaną się pokazywać szumowiny, odstawić rosół od ognia, zalać łyżką
>>>> zimnej wody, a tłustość, zwana pozłotą, oddzieli się natychmiast i
>>>> pokaże na wierzchu, fusy zaś opadną na spód. Wtedy trzeba ową tłustość
>>>> starannie zebrać, gdyż jest niestrawna, rosół posolić, włożyć
>>>> włoszczyzny rozmaitej, jako to: pietruszki w korzonkach, selerów
>>>> pokrajanych w ćwiartki, porów, marchwi, bulwy, a nawet jedną cebulę w
>>>> całości, z łupiną pierwej na blasze lub pod blachą upieczoną, jeden lub
>>>> dwa suszone grzybki
>>> Zadziwiające, nieprawdaż Ikselko, kucharko polska?
>>
>> To autorski przepis, mój autorski grzybów w rosole nie przewiduje. Niemniej
>> jednak skoro Twój autorytet przytaczasz, czy gdzieś ziele angielskie tam
>> widzisz może?
>
> http://www.kuradomowa.com/kuchnia/przepis_na_rosol.h
tml
Tylko bardzo oszczczędne gospodynie gotują rosół z zielem 3333-)
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
79. Data: 2012-04-14 17:37:42
Temat: Re: Autorski przepis na rosółDnia Sat, 14 Apr 2012 18:58:49 +0200, Aicha napisał(a):
> W dniu 2012-04-14 16:24, Ikselka pisze:
>
>>>>>>> Czosnku ząbek. Suszony grzybek.
>>>>>>
>>>>>> Chba Ci sie z żurkiem pomylił ten rosół.
>>>>>
>>>>> Z żurku nie da się pomidorówki :)
>>>>
>>>> Ale da się barszcz czerwony 333-)
>>>
>>> Ale to z żurku w słoiku, nie w garnku :D
>>
>> Ale... no to spróbuj :-)
>
> Ale... co? (czego?)
Z zurku w garnku zrobić barszcz czerwony, zabielany zresztą. Wprzódy (przed
zabieleniem) dodaj wywaru z buraków i wzmocnij smak koncentratem Krakus.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
80. Data: 2012-04-14 17:38:07
Temat: Re: Autorski przepis na rosółDnia Sat, 14 Apr 2012 19:08:29 +0200, Aicha napisał(a):
> W dniu 2012-04-14 14:03, Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 13:51:26 +0200, Aicha napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-04-14 12:23, Ikselka pisze:
>>>
>>>>>>> Bo najlepszy jest z mieszanego mięsa. Wołowina, kura, kaczka, marchew,
>>>>>>> pietruszka, seler, przypalona nad ogniem cebula.
>>>>>>> Do tego ziele angielskie, pieprz w ziarnach, na koniec zielone (lubczyk,
>>>>>>> łodygi pietruchy).
>>>>>>
>>>>>> Ziele angielskie do ROSOŁU??? - awżyciu.
>>>>>
>>>>> Oczywizda, że tak.
>>>>
>>>> No wiem, jak się nie ma dobrej wołowiny, to trza zielem zagłuszać, co się
>>>> ma... ale ręczę Ci, że z dobrej, młodej wołowinki rosół nie wymaga ziela
>>>> angielskiego, wręcz zbrodnią byłoby aromat takiego mięsa zagłuszać
>>>> piernikiem.
>>>
>>> Jakim piernikiem? Ziele to inaczej po angielsku allspice. Mam nadzieję,
>>> że tłumaczyć nie trzeba.
>>
>> Ależ widzę, że Tobie koniecznie trzeba, tyle że na robienie wykładu o
>> genezie piernika (pokrótce: pierwotnie była to zakonserwowana miodem
>> mieszanina drogich i nieosiągalnych wtedy ad hoc korzeni) póki co nie mam
>> ochoty - polecam skład pierwszej z brzegu przyprawy do piernika, na szybko
>> powinno wystarczyć.
>> http://www.kamis.pl/index.php/content/view/263/587/
>
> No jak dla Ciebie dziewięć przypraw równa się jednej, to nie mam więcej
> pytań. Tylko co one tam robią w takim razie?
One mnie nie obchodzą, ziele mnie obchodzi.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |