Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Paulinka <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Autorski przepis na rosół
Date: Sat, 14 Apr 2012 19:35:35 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 38
Message-ID: <jmccha$d82$2@node2.news.atman.pl>
References: <jm9q4g$di0$1@usenet.news.interia.pl> <jm9rje$o7j$3@inews.gazeta.pl>
<jma3ii$t0h$1@usenet.news.interia.pl> <jma4q9$3gc$5@node2.news.atman.pl>
<d0nkfyhbgabj.1oguv2faekr5d$.dlg@40tude.net>
<jma7kn$74b$1@node2.news.atman.pl>
<gevttv9gt48g$.wf1mijddlzhs.dlg@40tude.net>
<1...@4...net>
<z...@4...net>
NNTP-Posting-Host: host-188-122-10-237.finemedia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1334424938 13570 188.122.10.237 (14 Apr 2012 17:35:38
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 14 Apr 2012 17:35:38 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
In-Reply-To: <z...@4...net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:344822
Ukryj nagłówki
Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 14 Apr 2012 00:17:49 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 00:16:12 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Fri, 13 Apr 2012 23:59:49 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>
>>>> Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Fri, 13 Apr 2012 23:11:34 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Stalker pisze:
>>>>>>> W dniu 2012-04-13 20:34, Qrczak pisze:
>>>>>>>> Dnia 2012-04-13 20:06, niebożę jerzy.n wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>>>>>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>>>>>>>>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>>>>>>>> Trzeba by zacząć od tego: dobrą kurę złapać.
>>>>>>>> Ale czy Ty to potrafisz?
>>>>>>> U mnie żona kaczuchę do rosołu łapie...
>>>>>> Bo najlepszy jest z mieszanego mięsa. Wołowina, kura, kaczka, marchew,
>>>>>> pietruszka, seler, przypalona nad ogniem cebula.
>>>>>> Do tego ziele angielskie, pieprz w ziarnach, na koniec zielone (lubczyk,
>>>>>> łodygi pietruchy).
>>>>> Ziele angielskie do ROSOŁU??? - awżyciu.
>>>> A do czego używasz? Będę miała porównanie do niestosowności w rosole.
>>> Do żurku, barszczu czerwonego zabielanego i czystego, zalewy do grzybów
>>> marynowanych, do krupniku (mało), zalewajki, grochówki, fasolowej,
>>> flaków...
>> ...botwiny, jarzynowej, barszczu ukraińskiego, śledzi korzennych...
>
> Do rosołu nie stosuję, ponieważ ma zbyt intensywny aromat, a rosół ma
> pachnieć i smakować przede wszystkim mięsnymi esencjami. Ziele angielskie
> zagłusza w rosole ten smak i aromat.
Na 3 litrowy wywar 2 ziarna zagłuszają smak jak jasna cholera...
--
Paulinka
|