Data: 2012-04-14 17:35:35
Temat: Re: Autorski przepis na rosół
Od: Paulinka <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 14 Apr 2012 00:17:49 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 00:16:12 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Fri, 13 Apr 2012 23:59:49 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>
>>>> Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Fri, 13 Apr 2012 23:11:34 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Stalker pisze:
>>>>>>> W dniu 2012-04-13 20:34, Qrczak pisze:
>>>>>>>> Dnia 2012-04-13 20:06, niebożę jerzy.n wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>>>>>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>>>>>>>>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>>>>>>>> Trzeba by zacząć od tego: dobrą kurę złapać.
>>>>>>>> Ale czy Ty to potrafisz?
>>>>>>> U mnie żona kaczuchę do rosołu łapie...
>>>>>> Bo najlepszy jest z mieszanego mięsa. Wołowina, kura, kaczka, marchew,
>>>>>> pietruszka, seler, przypalona nad ogniem cebula.
>>>>>> Do tego ziele angielskie, pieprz w ziarnach, na koniec zielone (lubczyk,
>>>>>> łodygi pietruchy).
>>>>> Ziele angielskie do ROSOŁU??? - awżyciu.
>>>> A do czego używasz? Będę miała porównanie do niestosowności w rosole.
>>> Do żurku, barszczu czerwonego zabielanego i czystego, zalewy do grzybów
>>> marynowanych, do krupniku (mało), zalewajki, grochówki, fasolowej,
>>> flaków...
>> ...botwiny, jarzynowej, barszczu ukraińskiego, śledzi korzennych...
>
> Do rosołu nie stosuję, ponieważ ma zbyt intensywny aromat, a rosół ma
> pachnieć i smakować przede wszystkim mięsnymi esencjami. Ziele angielskie
> zagłusza w rosole ten smak i aromat.
Na 3 litrowy wywar 2 ziarna zagłuszają smak jak jasna cholera...
--
Paulinka
|