Data: 2012-04-14 17:53:51
Temat: Re: Autorski przepis na rosół
Od: Paulinka <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 14 Apr 2012 19:35:35 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> Ikselka pisze:
>>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 00:17:49 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 00:16:12 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>>
>>>>> Dnia Fri, 13 Apr 2012 23:59:49 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Ikselka pisze:
>>>>>>> Dnia Fri, 13 Apr 2012 23:11:34 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>> Stalker pisze:
>>>>>>>>> W dniu 2012-04-13 20:34, Qrczak pisze:
>>>>>>>>>> Dnia 2012-04-13 20:06, niebożę jerzy.n wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>>>>>>>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>>>>>>>>>>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>>>>>>>>>> Trzeba by zacząć od tego: dobrą kurę złapać.
>>>>>>>>>> Ale czy Ty to potrafisz?
>>>>>>>>> U mnie żona kaczuchę do rosołu łapie...
>>>>>>>> Bo najlepszy jest z mieszanego mięsa. Wołowina, kura, kaczka, marchew,
>>>>>>>> pietruszka, seler, przypalona nad ogniem cebula.
>>>>>>>> Do tego ziele angielskie, pieprz w ziarnach, na koniec zielone (lubczyk,
>>>>>>>> łodygi pietruchy).
>>>>>>> Ziele angielskie do ROSOŁU??? - awżyciu.
>>>>>> A do czego używasz? Będę miała porównanie do niestosowności w rosole.
>>>>> Do żurku, barszczu czerwonego zabielanego i czystego, zalewy do grzybów
>>>>> marynowanych, do krupniku (mało), zalewajki, grochówki, fasolowej,
>>>>> flaków...
>>>> ...botwiny, jarzynowej, barszczu ukraińskiego, śledzi korzennych...
>>> Do rosołu nie stosuję, ponieważ ma zbyt intensywny aromat, a rosół ma
>>> pachnieć i smakować przede wszystkim mięsnymi esencjami. Ziele angielskie
>>> zagłusza w rosole ten smak i aromat.
>> Na 3 litrowy wywar 2 ziarna zagłuszają smak jak jasna cholera...
>
> To po cholerę dawać.
Bo mi ten smak pasuje?!
--
Paulinka
|