Data: 2012-04-14 18:37:06
Temat: Re: Autorski przepis na rosół
Od: Qrczak <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2012-04-14 20:27, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-04-14 17:47, Qrczak pisze:
>> Dnia 2012-04-14 17:23, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 16:46:21 +0200, Qrczak napisał(a):
>>>> Dnia 2012-04-14 15:43, niebożę Stefan wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>> Użytkownik "jerzy.n"<d...@p...fm> napisał w wiadomości
>>>>> news:jm9q4g$di0$1@usenet.news.interia.pl...
>>>>>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>>>>>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>>>>> Lucyna Cwierczakiewiczowa 365 obiadów:
>>>>> Chcąc mieć rosół tęgi, trzeba liczyć funt mięsa na osobę; na lżejszy,
>>>>> czyli zwyczajny, dość jest pół funta. Mięso zupełnie bez płukania
>>>>> zalać
>>>>> świeżą wodą, w każdym razie lepiej miękką niż twardą i gotować na
>>>>> bardzo
>>>>> wolnym ogniu bez szumowania. Gdy po godzinie blisko takiego gotowania,
>>>>> przestaną się pokazywać szumowiny, odstawić rosół od ognia, zalać
>>>>> łyżką
>>>>> zimnej wody, a tłustość, zwana pozłotą, oddzieli się natychmiast i
>>>>> pokaże na wierzchu, fusy zaś opadną na spód. Wtedy trzeba ową tłustość
>>>>> starannie zebrać, gdyż jest niestrawna, rosół posolić, włożyć
>>>>> włoszczyzny rozmaitej, jako to: pietruszki w korzonkach, selerów
>>>>> pokrajanych w ćwiartki, porów, marchwi, bulwy, a nawet jedną cebulę w
>>>>> całości, z łupiną pierwej na blasze lub pod blachą upieczoną, jeden
>>>>> lub
>>>>> dwa suszone grzybki
>>>>
>>>> Zadziwiające, nieprawdaż Ikselko, kucharko polska?
>>>
>>> To autorski przepis, mój autorski grzybów w rosole nie przewiduje.
>>> Niemniej
>>> jednak skoro Twój autorytet przytaczasz, czy gdzieś ziele angielskie tam
>>> widzisz może?
>>
>> "> Czosnku ząbek. Suszony grzybek.
>> Chba Ci sie z żurkiem pomylił ten rosół."
>>
>> Widzisz tu ziele, aniele?
>
> A pocierpieć w imię stadności to już się nie chce, hę?
Nie psuj mi strategii.
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
|