Data: 2012-04-14 18:31:04
Temat: Re: Autorski przepis na rosół
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-04-14 19:35, Paulinka pisze:
> Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 00:17:49 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 00:16:12 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Dnia Fri, 13 Apr 2012 23:59:49 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>>
>>>>> Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Fri, 13 Apr 2012 23:11:34 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> Stalker pisze:
>>>>>>>> W dniu 2012-04-13 20:34, Qrczak pisze:
>>>>>>>>> Dnia 2012-04-13 20:06, niebożę jerzy.n wylazło do ludzi i
>>>>>>>>> marudzi:
>>>>>>>>>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem
>>>>>>>>>> trochę w tym
>>>>>>>>>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>>>>>>>>> Trzeba by zacząć od tego: dobrą kurę złapać.
>>>>>>>>> Ale czy Ty to potrafisz?
>>>>>>>> U mnie żona kaczuchę do rosołu łapie...
>>>>>>> Bo najlepszy jest z mieszanego mięsa. Wołowina, kura, kaczka,
>>>>>>> marchew, pietruszka, seler, przypalona nad ogniem cebula.
>>>>>>> Do tego ziele angielskie, pieprz w ziarnach, na koniec zielone
>>>>>>> (lubczyk, łodygi pietruchy).
>>>>>> Ziele angielskie do ROSOŁU??? - awżyciu.
>>>>> A do czego używasz? Będę miała porównanie do niestosowności w rosole.
>>>> Do żurku, barszczu czerwonego zabielanego i czystego, zalewy do
>>>> grzybów
>>>> marynowanych, do krupniku (mało), zalewajki, grochówki, fasolowej,
>>>> flaków...
>>> ...botwiny, jarzynowej, barszczu ukraińskiego, śledzi korzennych...
>>
>> Do rosołu nie stosuję, ponieważ ma zbyt intensywny aromat, a rosół ma
>> pachnieć i smakować przede wszystkim mięsnymi esencjami. Ziele
>> angielskie
>> zagłusza w rosole ten smak i aromat.
>
> Na 3 litrowy wywar 2 ziarna zagłuszają smak jak jasna cholera...
W ogóle takie podejście, że przyprawy dodaje się wyłącznie w celu
zabicia złego smaku, jest chyba z epoki przedlodówkowej lub/i
komunistyczno-stołówkowej. ;)
Ewa
|