Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: medea <x...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Autorski przepis na rosół
Date: Sat, 14 Apr 2012 20:31:04 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 46
Message-ID: <jmcfp2$dh9$2@news.icm.edu.pl>
References: <jm9q4g$di0$1@usenet.news.interia.pl> <jm9rje$o7j$3@inews.gazeta.pl>
<jma3ii$t0h$1@usenet.news.interia.pl> <jma4q9$3gc$5@node2.news.atman.pl>
<d0nkfyhbgabj.1oguv2faekr5d$.dlg@40tude.net>
<jma7kn$74b$1@node2.news.atman.pl>
<gevttv9gt48g$.wf1mijddlzhs.dlg@40tude.net>
<1...@4...net>
<z...@4...net>
<jmccha$d82$2@node2.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: aeaq167.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1334428258 13865 79.186.16.167 (14 Apr 2012 18:30:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 14 Apr 2012 18:30:58 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:11.0) Gecko/20120327 Thunderbird/11.0.1
In-Reply-To: <jmccha$d82$2@node2.news.atman.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:344842
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-04-14 19:35, Paulinka pisze:
> Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 00:17:49 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 00:16:12 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Dnia Fri, 13 Apr 2012 23:59:49 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>>
>>>>> Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Fri, 13 Apr 2012 23:11:34 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> Stalker pisze:
>>>>>>>> W dniu 2012-04-13 20:34, Qrczak pisze:
>>>>>>>>> Dnia 2012-04-13 20:06, niebożę jerzy.n wylazło do ludzi i
>>>>>>>>> marudzi:
>>>>>>>>>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem
>>>>>>>>>> trochę w tym
>>>>>>>>>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>>>>>>>>> Trzeba by zacząć od tego: dobrą kurę złapać.
>>>>>>>>> Ale czy Ty to potrafisz?
>>>>>>>> U mnie żona kaczuchę do rosołu łapie...
>>>>>>> Bo najlepszy jest z mieszanego mięsa. Wołowina, kura, kaczka,
>>>>>>> marchew, pietruszka, seler, przypalona nad ogniem cebula.
>>>>>>> Do tego ziele angielskie, pieprz w ziarnach, na koniec zielone
>>>>>>> (lubczyk, łodygi pietruchy).
>>>>>> Ziele angielskie do ROSOŁU??? - awżyciu.
>>>>> A do czego używasz? Będę miała porównanie do niestosowności w rosole.
>>>> Do żurku, barszczu czerwonego zabielanego i czystego, zalewy do
>>>> grzybów
>>>> marynowanych, do krupniku (mało), zalewajki, grochówki, fasolowej,
>>>> flaków...
>>> ...botwiny, jarzynowej, barszczu ukraińskiego, śledzi korzennych...
>>
>> Do rosołu nie stosuję, ponieważ ma zbyt intensywny aromat, a rosół ma
>> pachnieć i smakować przede wszystkim mięsnymi esencjami. Ziele
>> angielskie
>> zagłusza w rosole ten smak i aromat.
>
> Na 3 litrowy wywar 2 ziarna zagłuszają smak jak jasna cholera...
W ogóle takie podejście, że przyprawy dodaje się wyłącznie w celu
zabicia złego smaku, jest chyba z epoki przedlodówkowej lub/i
komunistyczno-stołówkowej. ;)
Ewa
|