Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Paulinka <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Autorski przepis na rosół
Date: Sat, 14 Apr 2012 19:53:51 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 43
Message-ID: <jmcdji$e8n$5@node2.news.atman.pl>
References: <jm9q4g$di0$1@usenet.news.interia.pl> <jm9rje$o7j$3@inews.gazeta.pl>
<jma3ii$t0h$1@usenet.news.interia.pl> <jma4q9$3gc$5@node2.news.atman.pl>
<d0nkfyhbgabj.1oguv2faekr5d$.dlg@40tude.net>
<jma7kn$74b$1@node2.news.atman.pl>
<gevttv9gt48g$.wf1mijddlzhs.dlg@40tude.net>
<1...@4...net>
<z...@4...net>
<jmccha$d82$2@node2.news.atman.pl>
<1a6869723yuji$.73pzc4nh8a7l$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: host-188-122-10-237.finemedia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1334426034 14615 188.122.10.237 (14 Apr 2012 17:53:54
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 14 Apr 2012 17:53:54 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
In-Reply-To: <1a6869723yuji$.73pzc4nh8a7l$.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:344837
Ukryj nagłówki
Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 14 Apr 2012 19:35:35 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> Ikselka pisze:
>>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 00:17:49 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 00:16:12 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>>
>>>>> Dnia Fri, 13 Apr 2012 23:59:49 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Ikselka pisze:
>>>>>>> Dnia Fri, 13 Apr 2012 23:11:34 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>> Stalker pisze:
>>>>>>>>> W dniu 2012-04-13 20:34, Qrczak pisze:
>>>>>>>>>> Dnia 2012-04-13 20:06, niebożę jerzy.n wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>>>>>>>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>>>>>>>>>>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>>>>>>>>>> Trzeba by zacząć od tego: dobrą kurę złapać.
>>>>>>>>>> Ale czy Ty to potrafisz?
>>>>>>>>> U mnie żona kaczuchę do rosołu łapie...
>>>>>>>> Bo najlepszy jest z mieszanego mięsa. Wołowina, kura, kaczka, marchew,
>>>>>>>> pietruszka, seler, przypalona nad ogniem cebula.
>>>>>>>> Do tego ziele angielskie, pieprz w ziarnach, na koniec zielone (lubczyk,
>>>>>>>> łodygi pietruchy).
>>>>>>> Ziele angielskie do ROSOŁU??? - awżyciu.
>>>>>> A do czego używasz? Będę miała porównanie do niestosowności w rosole.
>>>>> Do żurku, barszczu czerwonego zabielanego i czystego, zalewy do grzybów
>>>>> marynowanych, do krupniku (mało), zalewajki, grochówki, fasolowej,
>>>>> flaków...
>>>> ...botwiny, jarzynowej, barszczu ukraińskiego, śledzi korzennych...
>>> Do rosołu nie stosuję, ponieważ ma zbyt intensywny aromat, a rosół ma
>>> pachnieć i smakować przede wszystkim mięsnymi esencjami. Ziele angielskie
>>> zagłusza w rosole ten smak i aromat.
>> Na 3 litrowy wywar 2 ziarna zagłuszają smak jak jasna cholera...
>
> To po cholerę dawać.
Bo mi ten smak pasuje?!
--
Paulinka
|