Data: 2012-04-14 17:45:27
Temat: Re: Autorski przepis na rosół
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 14 Apr 2012 19:35:35 +0200, Paulinka napisał(a):
> Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 00:17:49 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 00:16:12 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Dnia Fri, 13 Apr 2012 23:59:49 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>>
>>>>> Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Fri, 13 Apr 2012 23:11:34 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> Stalker pisze:
>>>>>>>> W dniu 2012-04-13 20:34, Qrczak pisze:
>>>>>>>>> Dnia 2012-04-13 20:06, niebożę jerzy.n wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>>>>>>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>>>>>>>>>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>>>>>>>>> Trzeba by zacząć od tego: dobrą kurę złapać.
>>>>>>>>> Ale czy Ty to potrafisz?
>>>>>>>> U mnie żona kaczuchę do rosołu łapie...
>>>>>>> Bo najlepszy jest z mieszanego mięsa. Wołowina, kura, kaczka, marchew,
>>>>>>> pietruszka, seler, przypalona nad ogniem cebula.
>>>>>>> Do tego ziele angielskie, pieprz w ziarnach, na koniec zielone (lubczyk,
>>>>>>> łodygi pietruchy).
>>>>>> Ziele angielskie do ROSOŁU??? - awżyciu.
>>>>> A do czego używasz? Będę miała porównanie do niestosowności w rosole.
>>>> Do żurku, barszczu czerwonego zabielanego i czystego, zalewy do grzybów
>>>> marynowanych, do krupniku (mało), zalewajki, grochówki, fasolowej,
>>>> flaków...
>>> ...botwiny, jarzynowej, barszczu ukraińskiego, śledzi korzennych...
>>
>> Do rosołu nie stosuję, ponieważ ma zbyt intensywny aromat, a rosół ma
>> pachnieć i smakować przede wszystkim mięsnymi esencjami. Ziele angielskie
>> zagłusza w rosole ten smak i aromat.
>
> Na 3 litrowy wywar 2 ziarna zagłuszają smak jak jasna cholera...
To po cholerę dawać.
--
XL wiosenna
|