Data: 2012-04-14 17:38:07
Temat: Re: Autorski przepis na rosół
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 14 Apr 2012 19:08:29 +0200, Aicha napisał(a):
> W dniu 2012-04-14 14:03, Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 13:51:26 +0200, Aicha napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-04-14 12:23, Ikselka pisze:
>>>
>>>>>>> Bo najlepszy jest z mieszanego mięsa. Wołowina, kura, kaczka, marchew,
>>>>>>> pietruszka, seler, przypalona nad ogniem cebula.
>>>>>>> Do tego ziele angielskie, pieprz w ziarnach, na koniec zielone (lubczyk,
>>>>>>> łodygi pietruchy).
>>>>>>
>>>>>> Ziele angielskie do ROSOŁU??? - awżyciu.
>>>>>
>>>>> Oczywizda, że tak.
>>>>
>>>> No wiem, jak się nie ma dobrej wołowiny, to trza zielem zagłuszać, co się
>>>> ma... ale ręczę Ci, że z dobrej, młodej wołowinki rosół nie wymaga ziela
>>>> angielskiego, wręcz zbrodnią byłoby aromat takiego mięsa zagłuszać
>>>> piernikiem.
>>>
>>> Jakim piernikiem? Ziele to inaczej po angielsku allspice. Mam nadzieję,
>>> że tłumaczyć nie trzeba.
>>
>> Ależ widzę, że Tobie koniecznie trzeba, tyle że na robienie wykładu o
>> genezie piernika (pokrótce: pierwotnie była to zakonserwowana miodem
>> mieszanina drogich i nieosiągalnych wtedy ad hoc korzeni) póki co nie mam
>> ochoty - polecam skład pierwszej z brzegu przyprawy do piernika, na szybko
>> powinno wystarczyć.
>> http://www.kamis.pl/index.php/content/view/263/587/
>
> No jak dla Ciebie dziewięć przypraw równa się jednej, to nie mam więcej
> pytań. Tylko co one tam robią w takim razie?
One mnie nie obchodzą, ziele mnie obchodzi.
--
XL wiosenna
|