Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!
news-out.readnews.com!transit3.readnews.com!nx01.iad01.newshosting.com!newshost
ing.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.ne
ostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Autorski przepis na rosół
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <jm9q4g$di0$1@usenet.news.interia.pl> <jmbut9$t3s$1@inews.gazeta.pl>
<jmc2js$gks$1@inews.gazeta.pl>
<1d4ya9856vjrq$.xoxsx7qaqxe3.dlg@40tude.net>
<jmc9f7$a5d$1@node2.news.atman.pl>
Date: Sat, 14 Apr 2012 19:36:18 +0200
Message-ID: <oj9xngmoyc9b.i089otkdp87q$.dlg@40tude.net>
Lines: 35
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.136.143
X-Trace: 1334424989 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1301 79.191.136.143:54291
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:344823
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 14 Apr 2012 18:43:16 +0200, Paulinka napisał(a):
> Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 16:46:21 +0200, Qrczak napisał(a):
>>
>>> Dnia 2012-04-14 15:43, niebożę Stefan wylazło do ludzi i marudzi:
>>>> Użytkownik "jerzy.n" <d...@p...fm> napisał w wiadomości
>>>> news:jm9q4g$di0$1@usenet.news.interia.pl...
>>>>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>>>>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>>>> Lucyna Cwierczakiewiczowa 365 obiadów:
>>>> Chcąc mieć rosół tęgi, trzeba liczyć funt mięsa na osobę; na lżejszy,
>>>> czyli zwyczajny, dość jest pół funta. Mięso zupełnie bez płukania zalać
>>>> świeżą wodą, w każdym razie lepiej miękką niż twardą i gotować na bardzo
>>>> wolnym ogniu bez szumowania. Gdy po godzinie blisko takiego gotowania,
>>>> przestaną się pokazywać szumowiny, odstawić rosół od ognia, zalać łyżką
>>>> zimnej wody, a tłustość, zwana pozłotą, oddzieli się natychmiast i
>>>> pokaże na wierzchu, fusy zaś opadną na spód. Wtedy trzeba ową tłustość
>>>> starannie zebrać, gdyż jest niestrawna, rosół posolić, włożyć
>>>> włoszczyzny rozmaitej, jako to: pietruszki w korzonkach, selerów
>>>> pokrajanych w ćwiartki, porów, marchwi, bulwy, a nawet jedną cebulę w
>>>> całości, z łupiną pierwej na blasze lub pod blachą upieczoną, jeden lub
>>>> dwa suszone grzybki
>>> Zadziwiające, nieprawdaż Ikselko, kucharko polska?
>>
>> To autorski przepis, mój autorski grzybów w rosole nie przewiduje. Niemniej
>> jednak skoro Twój autorytet przytaczasz, czy gdzieś ziele angielskie tam
>> widzisz może?
>
> http://www.kuradomowa.com/kuchnia/przepis_na_rosol.h
tml
Tylko bardzo oszczczędne gospodynie gotują rosół z zielem 3333-)
--
XL wiosenna
|