Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!polsl.gliwice.pl!not-for-mail
From: Ola <o...@k...gliwice.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: B12
Date: Mon, 13 Nov 2000 17:21:35 +0100
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 28
Message-ID: <3...@k...gliwice.pl>
References: <u...@4...com>
<1ejz7zu.9ngurowiqmtcN%wlos@tele.com.pl>
<f...@4...com>
<8uocs6$4il$1@sunsite.icm.edu.pl> <3a0fbf35$1@news.vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: serwer.kopnet.gliwice.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Mailer: Mozilla 4.74 [en] (Win95; U)
X-Accept-Language: pl,en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37192
Ukryj nagłówki
cd produktow z B12
dzienne zapotrzebowanie to 2mcg
- 90g watrobki wolowej ma 68mcg B12
- 1/2 szklanki malz - 19,1mcg
- 100g ostryg - 18mcg (uwaga - maja rownoczesnie bardzo duzo cynku i
miedzi co w nadmiarze ma skutki uboczne)
- 100g lososia pieczonego - 4,93mcg
- 100g ryby morskie - 1,6 - 2,4
- tempeh(prod. z soji) 1 szklanka - 1,39
- tunczyk w konserwie 60g - 1,32
- jog. naturalny niskotluszczowy 1 szkl. - 1,28
- mleko odtluszczone 1 szkl. - 0,95
- twarog 1/2 szklanki - 0,7
- miso 1 szkl. - 0,57
- kurczak 90g - 0,36
- ser cheddar 30g - 0,23
- watrobka jagnieca smazona 100g - 83mcg
- sardynki z puszki w oleju 100g - 23
- pstrag grillowany 230g - 9,2
- losos konserwowany 120 - 4,8
- wolowina rumsztyk grillowany 145g - 4,3
- wzbogacone platki kukurydziane 30g - 0,5
- oprocz tego jeszcze mleko sojowe, drozdze browarnicze
mam nadzieje, ze lista sie przyda
Ola
|