Data: 2000-11-13 10:17:21
Temat: Re: B12
Od: "Gandalf" <a...@u...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jerzy" <j...@m...pl> wrote in message
news:8uocs6$4il$1@sunsite.icm.edu.pl...
[...]
> Nic co wyrasta z ziemii nie ma witaminy B12.
Niekoniecznie. Niektore z mikroorganizmow produkujacych B12 zyja
wlasnie w ziemi. Rosliny moga (ale nie musza) wchalniac produkowana,
przez nie B12. AFAIK "lubia" tak sie zachowywac szpinak i pory.
Ale na pewno nie nalezy ich traktowac jako sprawdzonego zrodla.
> Wegetarianie, którzy nie jedzą żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego,
> w tym produktów mlecznych, muszą codziennie przyjmować
> ^^^^^^^^^^^^^^^^^
> uzupełniające dawki witaminy B12.
Nie codziennie, wystarczy zachowac srednia 2 ug dziennie. Watroba
moze przechowywac B12 przez okres (wg roznych zrodel) od 5, az do
30 lat.
> Anemia? Można sprawdzić stężenie witaminy B12, kwasu foliowego i żelaza we
> krwi. Stosując witaminę B12 w zastrzykach, unika się problemu zaburzeń z
> jej wchłanianiem.
> Niedobór witaminy B12, może powodować utratę pamięci, zaburzenia
orientacji,
> równowagi i koordynacji ruchowej.
AFAIK takich skrajnych przypadkow jest bardzo malo i sa spowodowane
glownie zlym wchlanianiem. Natomiast bardzo czesto wystepuja czesciowe
niedobory B12, zeby bylo zabawniej, wlasnie nie u wegetarian. Moze dlatego,
ze bardziej o to dbaja? :-).
Pozdrawiam,
Gandalf
|