Strona główna Grupy pl.sci.medycyna B5 ARTYKUŁ Re: B5 ARTYKUŁ

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: B5 ARTYKUŁ

« poprzedni post następny post »
Data: 2002-06-25 07:52:29
Temat: Re: B5 ARTYKUŁ
Od: "Marcin" <s...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

KOSZT 3,40


http://www.jelfa.com.pl/produkty/lekarz/a001.html

POZDRAWIAM MARCIN

Użytkownik "Marcin" <s...@t...pl> napisał w wiadomości
news:af97cd$r14$1@news.tpi.pl...
> POZDRAWIAM WSZYSTKICH
>
> MARCIN
>
> Witamina B5
> artykuł Barbary Michalik
>
> Witamina B5 jest nazywana najczęściej kwasem pantotenowym, bardzo
> rozpowszechnionym w świecie roślinnym i zwierzęcym (cząstka "pan" oznacza
> "wszystko", "wszech-", a "pantotenowy" to inaczej "wszechobecny"). Jest on
> niezbędny dla każdej żywej komórki, ale w stanie wolnym rzadko występuje w
> przyrodzie. W rzeczywistości termin "witamina B5" odnosi się do
> następujących substancji:
>
> - kwasu pantotenowego,
> - pantenolu (należącego do grupy alkoholi, nie występującego w przyrodzie,
> ale aktywnego biologicznie w stosunku do ludzi i zwierząt),
> - panteiny (pochodnej kwasu pantotenowego),
> - koenzymu A (aktywnej biologicznie formy kwasu pantotenowego).
>
> Kwas pantotenowy został odkryty podczas badań całej grupy witamin
uznawanych
> za niezbędne czynniki wzrostowe drożdży. Zauważono też, że bakterie kwasu
> mlekowego i propionowego wymagają obecności tego kwasu do rozwoju w
pożywce.
> Okazało się, że występuje on również w wątrobie zwierzęcej i otrębach.
Jego
> brak wywołuje na przykład u kurcząt zapalenie skóry, a u szczurów
> zahamowanie wzrostu.
>
> W aptekach można go kupić w postaci preparatu o nazwie pantotenian wapnia.
> Znajduje się on w grupie witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Organizm może
> przechowywać jego niewielkie ilości, ale nadmiar jest wydalany z moczem.
>
>
> Rola w organizmie
>
> Witamina B5 - podobnie jak inne witaminy z grupy B - jest niezbędna do
> prawidłowego metabolizmu (czyli przemiany) białek, cukrów i tłuszczów oraz
> do syntezy niektórych hormonów. W organizmie zostaje przekształcona w
> substancję zwaną koenzymem A, który wpływa na prawidłowy przebieg procesu
> uwalniania energii z tłuszczów, węglowodanów i białek.
>
> Bierze także udział w wytwarzaniu tłuszczów, cholesterolu oraz hormonów i
> przekaźników nerwowych. Dlatego zapobiega przemęczeniu i usprawnia
> funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i pokarmowego.
> Uczestniczy też w regeneracji tkanek i przyspiesza gojenie ran,
> przeciwdziała tworzeniu się zmarszczek, a ponadto zapobiega przedwczesnemu
> starzeniu się i siwieniu, poprawia pigmentację oraz stan włosów.
>
>
> Niedobór i nadmiar
>
> Pierwsze oznaki ostrzegawcze niedoboru witaminy B5 to bóle i sztywność w
> stawach, wypadanie włosów, przedwczesna siwizna, drobne pęknięcia skóry w
> kącikach ust i oczu, uczucie odrętwienia i skurcze w ramionach i nogach,
> trudności z nauką, uczucie rozdrażnienia, kłopoty ze wzrokiem, obstrukcja.
>
> Niepokojącym sygnałem bywa także pojawiająca się z rana sztywność i
> bolesność (tuż po wstaniu z łóżka), utrudnione poruszanie rękami i nogami
> oraz gościec. Badania kliniczne wykazują, że pacjenci chorzy na gościec
mają
> zbyt niski poziom witaminy B5, a uzupełniające dawki tej witaminy
likwidują
> bóle i dolegliwości.
>
> W celach doświadczalnych symptomy awitaminozy wywoływano u zwierząt lub u
> ludzi, podając im specjalnie spreparowane pożywienie nie zawierające
> witaminy B5. Były to tylko wysoko przetworzone produkty, takie jak
> oczyszczony ryż czy wypieki z białej mąki. Jednocześnie eliminowano
witaminę
> B5 z organizmu za pomocą specjalnych preparatów. U badanych zaobserwowano
> objawy nasilonego niedoboru tej witaminy: nadmierną drażliwość,
> przemęczenie, zaburzenia układu nerwowego, depresje, utratę koordynacji,
> niepewny chód, kurcze mięśni, zaburzenia układu sercowo-naczyniowego i
> trawiennego, nadmierną podatność na zakażenia, częste infekcje górnych
dróg
> oddechowych, utratę apetytu, niestrawność, omdlenia, przyspieszenie
> czynności serca, drętwienie i mrowienie stóp i dłoni, zmiany skórne
> (zapalenia skóry, uczucie pieczenia, złe gojenie się ran, łysienie).
>
> Ponieważ witamina B5 powszechnie występuje w przyrodzie, nie stwierdza się
> jej częstego braku u ludzi. Objawy niedostatecznej ilości tej witaminy
> wynikają najczęściej z niedostatecznego wyżywienia.
>
> Z drugiej strony jednak zdarza się, że mimo wystarczającej ilości
produktów
> żywnościowych w naszej diecie, coraz częściej odczuwamy brak witaminy B5 w
> pożywieniu. Jest to spowodowane spożywaniem wysoko przetworzonej żywności,
w
> której witaminy B5 jest coraz mniej, gdyż jest ona eliminowana na przykład
> podczas mielenia i oczyszczania zbóż. Witamina ta jest niszczona także
> podczas procesu zamrażania i rozmrażania produktów oraz ich gotowania,
> ponieważ przechodzi wówczas do wywaru. Dieta złożona z gotowych potraw
> zamrażanych i przechowywanych w zamrażalnikach i lodówkach, artykułów
> żywnościowych w puszkach, pizzy, frytek, białego pieczywa, makaronów,
cukru,
> słodyczy, napojów słodzonych powoduje, że przyjmujemy mniejszą ilość
> witaminy B5 w żywności.
>
> Niedobór witaminy B5 występuje zwłaszcza u ludzi w podeszłym wieku oraz u
> osób przepracowanych i przeżywających stresy.
>
>
> Gdzie jest witamina?
>
> B5 znajduje się w wielu produktach żywnościowych. Najwięcej jest jej w
> wątróbce, otrębach pszennych, mleczku pszczelim, rybach (np. pstrągach,
> śledziach, makrelach), pestkach słonecznika, serach (np. camembert, brie),
> orzechach, jajkach, owocach awokado, grzybach, mleku pełnym, mięsie
> kurczaka, soi, maśle orzechowym, bananach, pomarańczach, ziemniakach,
> brokułach, ciemnym ryżu, melonach i pełnoziarnistym chlebie.
>
> Jednak, jak już wspomnieliśmy, jej ilość jest różna w zależności od
stopnia
> przetworzenia produktów (na przykład ciemny, nie oczyszczony ryż ma dwa
razy
> więcej witaminy B5 niż ryż biały). Tracimy witaminę B5 podczas rozmrażania
> produktów, ich gotowania oraz pod wpływem wysokiej temperatury podczas
> smażenia produktów. Należy pamiętać także o tym, że niszczą ją również
> potrawy zawierające kwasy, takie jak ocet czy ostra musztarda. Silnie
> alkaliczne produkty, a więc np. soda oczyszczona, również obniżają zawarto
ść
> tej witaminy.
>
>
> Czy wiesz, że...
> Witamina B5 ma wpływ na wytwarzanie witaminy D.
> Współdziała z innymi witaminami grupy B, należy je więc przyjmować razem.
> Pomaga nam uporać się z sytuacjami stresowymi, łagodzi stany zapalne w
> organizmie.
> Przyczynia się - choć tylko pośrednio - do zachowania szczupłej sylwetki
lub
> do utraty wagi, gdyż przyspiesza uwalnianie się tłuszczów z komórek
> tłuszczowych. Dzięki temu pomaga w spalaniu tłuszczów.
> Zapewnia świeżość i siłę, więc jej niedobór często występuje u osób
> wykonujących pracę fizyczną, a także u sportowców, którzy po
wyczerpujących
> zawodach popadają w nastrój graniczący z załamaniem nerwowym i nie
potrafią
> sobie poradzić z konfliktami oraz ze stresami.
> W ciągu 24 godzin witamina B5 potrafi całkowicie odświeżyć mózg i usunąć
> stany roztargnienia, zwątpienia, osłabienie pamięci, niezdolność do
> koncentracji i nauki oraz lekkie stany depresji.
>
> 1. Nazwa witaminy B5 (kwas pantotenowy, pantenol, panteina, koenzym A)
> 2. Rola w organizmie niezbędna do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów
i
> tłuszczów oraz do syntezy niektórych hormonów, warunkuje prawidłowy
przebieg
> procesu uwalniania energii, bierze udział w wytwarzaniu tłuszczów,
> cholesterolu, hormonów i przekaźników nerwowych, zapobiega przemęczeniu i
> usprawnia układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i pokarmowy, uczestniczy w
> regeneracji tkanek, przyspiesza gojenie ran, poprawia pigmentację i stan
> włosów
> 3. Skutki niedoboru zaburzenia układu nerwowego, trudności z nauką,
uczucie
> rozdrażnienia, kłopoty ze wzrokiem, nadmierna drażliwość, depresje, utrata
> koordynacji, bóle i sztywność w stawach, uczucie odrętwienia, mrowienia i
> skurcze w ramionach i nogach, niepewny chód, wypadanie włosów,
przedwczesna
> siwizna, łysienie, zmiany skórne, uczucie pieczenia, pęknięcia skóry w
> kącikach ust i oczu, złe gojenie się ran, zaburzenia układu trawiennego,
> utrata apetytu, niestrawność, obstrukcja, przemęczenie, podatność na
> zakażenia, częste infekcje górnych dróg oddechowych, zaburzenia układu
> sercowo-naczyniowego, omdlenia, przyspieszenie czynności serca
> 4. Skutki nadmiaru nie jest toksyczna, ale nadmiar może powodować
biegunki
> 5. Źródła witaminy wątróbka, otręby pszenne, ryby (np. pstrągi, śledzie,
> makrele), mleczko pszczele, pestki słonecznika, sery, orzechy, jajka,
owoce
> awokado, grzyby, mleko pełne, mięso kurczaka, soja, masło orzechowe,
banany,
> pomarańcze, ziemniaki, brokuły, ciemny ryż, melony, pełnoziarnisty chleb
>
>
> "Żyjmy dłużej" 12 (grudzień) 1998
>
>
> powrót do
>
>
>
>


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
25.06 pinowa
25.06 Henryk
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
Demokracja antyludowa?
Semaglutyd
Czym w uk zastąpić Enterol ?
Robot da Vinci
Re: Serce - które z badań zrobić ?
Taa daam
Leki na zapalenie żołądka
Pacjent na rezonans magnetyczny
NEW US STUDY RESULTS Corona vaccination less effective in children
Kolejki do punktów krwiodawstwa
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6