Data: 2004-04-08 14:38:48
Temat: Re: Baba wielkanocna
Od: "lisek" <m...@n...wytnijto.ab.cc.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Może babka drożdzowa ucierana - bardzo smaczna
Składniki:
1/2 kostki masła
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3 dkg drożdzy
5 łyżek mleka
2 płaskie szklanki mąki
cukier puder do posypania
Z drozdzy, ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i mąki robimy rozczyn. Masło
ucieramy na puszystą pianę, dodając po jednym żółtku i od razu pol szklanki
cukru /reszte cukru powoli w trakcie ucierania/. Krecimy tak walkiem z 1/2
godziny albo mikserem - bedzie szybciej. Kiedy drozdze "wykipią" dodajemy do
masy i krecimy dalej, dodajac stopniowo mąkę, a na koncu pianę z ubitych
białek. Ciasto wlewamy /powinno miec plynna konsystencje/ do dobrze
wysmarowanej i posypanej mąką formy z kominkiem - tak mniej wiecej do 2/3
wyskosci. odstawiamy w ciepłe miejsce i jak babka wypelni forme wkladamy ja
do srednio nagrzanego pieca, a jak nieco podrosnie to zwiekszamy nieco
płomien. Czy upieczona sprawdzamy patyczkiem. Letnia wykladamy i posypujemy
cukrem pudrem.
lisek
|