Data: 2004-03-15 09:00:48
Temat: Re: Babeczki pytanie techniczne
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <c33po7$570$1@nemesis.news.tpi.pl> Anna Ladorucka wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
>> In <c33p70$31q$1@nemesis.news.tpi.pl> Anna Ladorucka wrote:
>>> Wladyslaw Los wrote:
>>>
>>>> Masło przecież też zawiera wodę.
>>>>
>>> Ale olej chyba nie...
>>
>> Olej nie, ale też nie zetjknąłem się dotąd ze smarownaiem form do
>> ciasta olejem.
>
> Ja smaruje olejem. Autorka watku tez. Czy sa wg Ciebie jakies
> przeciwwskazania do stosowania oleju do smarowania blachy?
Nie wiem. Nigy się po prostu z tym nie zetknąłem. Sam piekę ciasta
rzadko. Pamiętam jednak, że moja Mama, która była mistrzynią wypieków
smarowała zawsze masłem i chyba zwykle oprószała następnie formę mąką
lub bułką tartą.
> Latwo sie rozprowadza, na smak chyba nie wplywa.
A w to już wątpię. Rodzaj użytego tłuszczu zawsze wpływa na smak potrawy
i to decydująco.
> Zreszta jest pare
> przepisow na ciasta z dodatkiem oleju i tam tez jego smak mi nie
> przeszkadza.
Jeżeli ciasto ma tak mieć, to trzba użyć oleju.
|