Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!lublin.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "cezary gmyz" <c...@z...media.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Baklazany
Date: Sat, 08 Sep 2001 15:58:32 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 28
Sender: g...@p...onet.pl@zycie.waw.pdi.net
Message-ID: <9nd85q$27b$1@news.onet.pl>
References: <9n8517$8tn$1@news.tpi.pl>
<aRNl7.28900$836.3149743@news20.bellglobal.com>
<9n8d9o$m8o$1@sunsite.icm.edu.pl>
<5bTl7.24251$A24.3013441@news20.bellglobal.com>
<9na0p3$q59$1@sunsite.icm.edu.pl> <9nd71e$12i$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: zycie.waw.pdi.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.onet.pl 999957498 2283 213.146.32.135 (8 Sep 2001 13:58:18 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Sep 2001 13:58:18 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express Macintosh Edition - 4.5 (0410)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:67014
Ukryj nagłówki
----------
In article <9nd71e$12i$1@news.onet.pl>, "Katarzyna T. Nowak"
<k...@p...wp.pl> wrote:
>
> Ja je osobiscie uwielbiam, ale robie tak: smaze najpierw, potem ukladam wa
> rstwami w naczyniu do zapiekania: podsmazone baklazany (plastry), pomidory i
> ser zolty lub mozzarella, podlewam bulionem i do piekarnika. Jak macie jak
> ies doswiadczenie z baklazanami, prosze o przepisy. Takie sprawdzone, bo i
> nne mam:-)
> Pozdr, Kaska
>
>
Ja robie tak i bardzo ten sposob lubie. Odcinam kapelusik i wydrazam w
srodku baklazana dziure, sole obficie i odstawiam. W miedzyczasie robie
farsz z ryzu, wieprzowiny pokarajenej cienkie paseczki i obsmazone bez
tluszczu na patelni z przprawami: sol, pieprz, czaber i co tam kto lubi,
potem daje lyzke oliwy i dodaje paryka pokarjana w kosteczke i pomidorki
pozabawione skroki. Do smaku dodaje tez kilka lyzek Ajvaru. Wszystkie
skladniki mieszam razem na pateleni. nastpnie
oplukuje baklazana z soli i soku, ktory sie wydzielil i hajda nadziewac
farszem i do piekrnika
conajmniej na godzine w naczyniu zaroodpornym. Wiem. ze jest dobry, kiedy
czuje zapach farszu wchodzac do kuchni.
Czarek
|