Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "anet" <a...@t...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Baklazany...
Date: Fri, 21 Mar 2003 14:08:27 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <b5f2sh$k5q$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b5clen$ip7$1@SunSITE.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: tsk2.nat.tsk.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1048252114 20666 213.25.176.130 (21 Mar 2003 13:08:34
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Mar 2003 13:08:34 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:150189
Ukryj nagłówki
Użytkownik "orio" <o...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b5clen$ip7$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> napiszcie prosze jaka potrawe mozna 'prosto i smacznie' przyrzadzic
> z tej 'roslinki'...
> pozdrawiam...
> orio
>
M u s a k a :
. 800 g mielonego mięsa, najlepiej wieprzowiny
. 1,5 kg bakłażanów
. 2 cebule
. 300 g ziemniaków
. 4 pomidory
. 2 ząbki czosnku
. szklanka białego wytrawnego wina (może być woda)
. 5 łyżek oleju
. 2 łyżki mąki
. 75 g startego żółtego sera
. sól, pieprz
s o s b e s z a m e l o w y:
. 40 g margaryny
. 40 g mąki
. 2 szklanki mleka
. gałka muszkatołowa
. sól, pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. Cebulę
i czosnek posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso (chwilę
smażyć) i pomidory. Zalać winem, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do
odparowania sosu. Osobno na łyżce oliwy podsmażyć ziemniaki.
Bakłażany umyć i osuszyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry, lekko oprószyć
solą, odstawić na 30 minut. Po tym czasie bakłażany starannie osuszyć
ręcznikiem, oprószyć mąką. Podsmażyć z obu stron na oliwie na złoty kolor.
Osączyć z tłuszczu.
Przygotować beszamel. Margarynę rozpuścić, dodać mąkę. Chwilę smażyć,
uważając aby mąka się nie przyrumieniła. Sos rozprowadzić zimnym mlekiem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować na małym
ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawić.
Oliwą nasmarować żaroodporne naczynie i układać w nim warstwami; bakłażany,
ziemniaki, mięso, każdą warstwę polewać sosem (powinno być kilka warstw, na
wierzchu bakłażany i beszamel). Posypać startym serem. Piec 45 minut w
piekarniku rozgrzanym do 200o C.
Anet
|