Data: 2003-03-21 13:08:27
Temat: Re: Baklazany...
Od: "anet" <a...@t...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "orio" <o...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b5clen$ip7$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> napiszcie prosze jaka potrawe mozna 'prosto i smacznie' przyrzadzic
> z tej 'roslinki'...
> pozdrawiam...
> orio
>
M u s a k a :
. 800 g mielonego mięsa, najlepiej wieprzowiny
. 1,5 kg bakłażanów
. 2 cebule
. 300 g ziemniaków
. 4 pomidory
. 2 ząbki czosnku
. szklanka białego wytrawnego wina (może być woda)
. 5 łyżek oleju
. 2 łyżki mąki
. 75 g startego żółtego sera
. sól, pieprz
s o s b e s z a m e l o w y:
. 40 g margaryny
. 40 g mąki
. 2 szklanki mleka
. gałka muszkatołowa
. sól, pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. Cebulę
i czosnek posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso (chwilę
smażyć) i pomidory. Zalać winem, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do
odparowania sosu. Osobno na łyżce oliwy podsmażyć ziemniaki.
Bakłażany umyć i osuszyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry, lekko oprószyć
solą, odstawić na 30 minut. Po tym czasie bakłażany starannie osuszyć
ręcznikiem, oprószyć mąką. Podsmażyć z obu stron na oliwie na złoty kolor.
Osączyć z tłuszczu.
Przygotować beszamel. Margarynę rozpuścić, dodać mąkę. Chwilę smażyć,
uważając aby mąka się nie przyrumieniła. Sos rozprowadzić zimnym mlekiem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować na małym
ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawić.
Oliwą nasmarować żaroodporne naczynie i układać w nim warstwami; bakłażany,
ziemniaki, mięso, każdą warstwę polewać sosem (powinno być kilka warstw, na
wierzchu bakłażany i beszamel). Posypać startym serem. Piec 45 minut w
piekarniku rozgrzanym do 200o C.
Anet
|