Data: 2003-09-29 11:30:22
Temat: Re: Bardzo proste ciasto z jabłkami [P]
Od: "flowera" <b...@W...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Kruszynka (Wrocław)" <m...@t...pl> wrote in message
news:bl8tum$dc0$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Kumpela przytaskała przepis od koleżanki, a ponieważ nie zapisała go i nei
> pamiętała dokładnie proporcji, zmodyfikowała zgodnie z własnym wyczuciem.
> Potrzebujemy:
> Mąki tyle samo ile oleju (ona dała szklankę tego i tego, maki ciut więcej)
> szklanka cukru
> 6 jajek
> proszek do pieczenia, cukier waniliowy
> jabłka (nie wem, ile weszło, chyba kilogram, to zależy od wielkości
jabłek)
> bułka tarta do wysypania blachy
> ja bym dała jeszcze cynamon do jabłek, ona nie dała.
>
> jajka, olej, makę, cukier, cukier waniliowy mi proszek do pieczenia
mieszamy
> ze sobą i traktujemy mikserem.
> Jabłka ktoimy na niezbyt cienkie plasterki i układamy na posmarowanej
> margaryną i posypanej tartą bułką blasze (ja bym je posypała cynamonem).
> Zalewamy je zrobionym ciastem. Ciasta wychodzi mało, ono przykrywa tylko
> jabłka. Efekt jest taki, że mimo że jabła są na początku na spodzie, to po
> upieczeniu są rozmieszczone w całym cieście. Pieczemy jak babkę: około 45
> minut w średnio gorącym piekarniku (około 180 st).
> Ciasto wychodzi bardzo smaczne, choć jest banalne wręcz w swojej
prostocie.
> Po godzinie blachy nie było :)
>
> Kruszyna
to znane ciasto )))
ja daje 2 szklanki maki krupczatki
szklanka oleju
4 jajka
szklanka cukru
plaska lyzeczka proszku do pieczenie
plaska lyzeczka sody oczyszczonej
pozdrawiam
bogusia
--
Flowercia pograzona w SAPo-ABAPowaniu ;-)
----------------------------------------------------
------------------------
-------
http://mlynwodny.w.interia.pl
----------------------------------------------------
------------------------
-------
gadu-gadu 760652
ICQ 39287498
|