Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Barszcz Czerwony - ??? tradycja Re: Barszcz Czerwony - ??? tradycja

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Barszcz Czerwony - ??? tradycja

« poprzedni post
Data: 2003-07-31 21:57:00
Temat: Re: Barszcz Czerwony - ??? tradycja
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki

On Thu, 31 Jul 2003 21:41:49 +0200, "Krzyszt@f"
<k...@r...pl> wrote:

>Dzieki, tylko mo?e co? aby ju? na sobote by?o aby nie czekac 5dni az si?
>zakwas zrobi... Nie da si? jakos szybciej ??
>
>Krzysiek
>
>
mnie zakwas to srednio wychodzi, wiec w ogole oszukuje - buraczki
obieram ( w chirurgicznych gumowych rekawiczkach) i albo kroje na
dosc drobno, albo przepuszczam przez kuchennego robota, i albo
przesmazam na masle dosc delikatnie albo dodaje do wywaru
jakiegos typu szynkowy/wedzony. dodaje listek i ziele i grzeje
nie dopuszczajac do wrzenia...na uaprtego moze to trwac tak dlugo
jak produkcja zakwasu, bo...jak zaczyna dochodzic do wrzenia to
wylaczam od razu, wiec te buraczki sie wlasciwie parza w plynie.
w tzw miedzyczasie kroje kilka plasterkow cytryny i dorzucam do
rzeczonego barszczu. zaleznie od tego jak go bede uzywac
przecedzam po jakims tam czasie - po smaku poznaje czy juz czy
jeszcze nie, albo zostawiam i dodaje ugotowane, pokrojone w
kostke kartofle. takze pora i marchewke pociete w stosowne
kawalki (czesto marchewka jest w krazki, por jasne, ze tez). na
koniec wrzucam wiechec koperku oraz troszke spraskowanego czosnku
tak, zeby nikt nie zauwazyl. i jem zabielany taki barszcz.

jak odecedzony to z kolei dobry z uszkami/pasztecikiem etc.
czasem do takiego dodaje majeranku.

podejrzewam, ze dokladnie wymieszalam rozne przepisy, ale
wychodzi smaczne.

powod, dla ktorego nie gotuje burakow do oporu to to, ze calosc
gotowana traci pieknyy kolor i duzo swiezo-buraczanego aromatu.
pewnie innym wychodzi ladny ale mnie nie

Van Pierz
K.T. - starannie opakowana

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
05.08
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem