« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-04 13:34:35
Temat: Bekon a boczekWitam!
Dzisiaj rano na śniadanie robiłem jajcarnię z szynką. Ale przyszło mi do
głowy pytanie następujące: czym różni się bekon od boczku?
W archiwum grupy znalazłem jak dotąd dwie odpowiedzi, które jednak nie
do końca mnie satysfakcjonują:
1. "Boczek - mięso z boku wieprza, dolna część półtuszy wieprzowej.
Bekon - półtusza wieprzowa lub jej część, pochodząca z młodych tuczników
mięsnych, odpowiednio obrobiona i peklowana." --> nie jestem pewien, czy
bekon to _tylko_ ten kawałek, który pochodzi z _młodych_ (a nie innych)
tuczników i czy do tego sprowadza się różnica; poza tym taka definicja
bekonu - pomijając 'wiek' tucznika - zawiera chyba w sobie tę pierwszą
(półtusza wieprzowa lub jej część).
2. Bekon: grzbietowa część bekonu (półtuszy wieprzowej) --> czyli
różnica jest w tym, z którą częścią półtuszy mamy do czynienia; która
część wieprzka jest zatem boczkiem?
Mógłby mi ktoś łopatologicznie i ze 100% pewnością wyjaśnić (a najlepiej
- pokazać na obrazku) różnicę pomiędzy bekonem a boczkiem?
--
Pozdrawiam
PWZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-04 13:38:10
Temat: Re: Bekon a boczekPiotr Zawadzki napisał:
(...)
> Mógłby mi ktoś łopatologicznie i ze 100% pewnością wyjaśnić (a najlepiej
> - pokazać na obrazku) różnicę pomiędzy bekonem a boczkiem?
I jeszcze jedno: dlaczego w języku angielskim nie ma (chyba) takiego
podziału? Bekon/boczek = 'becon' i tyle (o ile się nie mylę).
--
Pozdrawiam
PWZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-04 14:17:45
Temat: Re: Bekon a boczek
Użytkownik "Piotr Zawadzki" <p...@f...pl> napisał w wiadomości
news:dfet5k$aa9$1@inews.gazeta.pl...
> Mógłby mi ktoś łopatologicznie i ze 100% pewnością wyjaśnić (a najlepiej
> - pokazać na obrazku) różnicę pomiędzy bekonem a boczkiem?
>
Tak ktoś by pewnie mógł. Na grupie jest "wielu uczynnych ktosiów".
Tak samo jak ktoś odpowiedział na post o "rybach w smazalni".
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-09-04 14:27:22
Temat: Re: Bekon a boczekDuzy Mis napisał:
> Tak samo jak ktoś odpowiedział na post o "rybach w smazalni".
No wiesz, jest chyba różnica pomiędzy pytaniem o panierkę (jajko+mąka)
do ryby a pytaniem o części półtuszy wieprzowych...
--
Pozdrawiam
PWZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-09-04 14:57:31
Temat: Re: Bekon a boczekOn Sun, 04 Sep 2005 15:34:35 +0200, Piotr Zawadzki
<p...@f...pl> wrote:
>Witam!
>
>Dzisiaj rano na śniadanie robiłem jajcarnię z szynką. Ale przyszło mi do
>głowy pytanie następujące: czym różni się bekon od boczku?
>W archiwum grupy znalazłem jak dotąd dwie odpowiedzi, które jednak nie
>do końca mnie satysfakcjonują:
>1. "Boczek - mięso z boku wieprza, dolna część półtuszy wieprzowej.
>Bekon - półtusza wieprzowa lub jej część, pochodząca z młodych tuczników
>mięsnych, odpowiednio obrobiona i peklowana." --> nie jestem pewien, czy
>bekon to _tylko_ ten kawałek, który pochodzi z _młodych_ (a nie innych)
>tuczników i czy do tego sprowadza się różnica; poza tym taka definicja
>bekonu - pomijając 'wiek' tucznika - zawiera chyba w sobie tę pierwszą
>(półtusza wieprzowa lub jej część).
>2. Bekon: grzbietowa część bekonu (półtuszy wieprzowej) --> czyli
>różnica jest w tym, z którą częścią półtuszy mamy do czynienia; która
>część wieprzka jest zatem boczkiem?
>
>Mógłby mi ktoś łopatologicznie i ze 100% pewnością wyjaśnić (a najlepiej
>- pokazać na obrazku) różnicę pomiędzy bekonem a boczkiem?
Prawde mowiac nie znam odpowiedzi....w zasadzie, to to, co w
Polsce istnieje jako boczek jest mocno pasiaste w tlusto-chude
paski. To tu wystepuje jako streaky bacon - czyli...pasiasty
boczek...to, co w Polsce sie przyjelo jako bekon to back bacon,
ktory ma duza czesc swoja chuda - taki owal, z doczepiona noga ze
streaky bacon czyli pasiasta noga....czy klarownie pisze? :PP
poza tym jest jeszzcze middle bacon.....
Ale musze powiedziec, ze nawet z tego najtlustrzego, streeaky,
albo z kawlakow nieksztaltnych, ktore sprzedaja i ja chetnie
kupuje, nie da sie wyropic smalcu ze skwarkami...za chudy dran!
jesli chodzi o zrodloslowy, tlumaczenia etc, to nie wiem, mimo
zem filololog
Pierz a czasem trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-09-04 15:27:04
Temat: Re: Bekon a boczekKrysia Thompson napisał:
> to, co w Polsce sie przyjelo jako bekon to back bacon,
> ktory ma duza czesc swoja chuda - taki owal, z doczepiona noga ze
> streaky bacon czyli pasiasta noga....czy klarownie pisze? :PP
Wlasnie tak mi sie kojarzyl zawsze bekon - jako kawal swinskiego miecha
"z noga", wiszacy na sznurku.
> Ale musze powiedziec, ze nawet z tego najtlustrzego, streeaky,
> albo z kawlakow nieksztaltnych, ktore sprzedaja i ja chetnie
> kupuje, nie da sie wyropic smalcu ze skwarkami...za chudy dran!
Ha! Pewnie zbyt dobrej jakosci jest :-)
--
Pozdrawiam
PWZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-09-04 15:29:17
Temat: Re: Bekon a boczek
Le dimanche 4 septembre 2005 ŕ 16:27:22, dans <dff08i$lnm$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :
> Duzy Mis napisał:
>> Tak samo jak ktoś odpowiedział na post o "rybach w smazalni".
> No wiesz, jest chyba różnica pomiędzy pytaniem o panierkę (jajko+mąka)
> do ryby a pytaniem o części półtuszy wieprzowych...
Nie sadze zeby to bylo pytanie o panierke.
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-09-04 16:04:21
Temat: Re: Bekon a boczekUżytkownik "Piotr Zawadzki" <p...@f...pl> napisał w wiadomości
news:dff08i$lnm$1@inews.gazeta.pl...
> Duzy Mis napisał:
>
>> Tak samo jak ktoś odpowiedział na post o "rybach w smazalni".
>
> No wiesz, jest chyba różnica pomiędzy pytaniem o panierkę
> (jajko+mąka)
> do ryby a pytaniem o części półtuszy wieprzowych...
>
Różnica przede wszystkim jest taka, ze pytanie o półtusze Ty zadałeś, a
na pytanie o CIASTO do ryb Ty (być może w Twoim mniemaniu nawet
dowcipnie) odpowiedziałeś :>
Ania
--
~*~*~* Moje dziecki: http://tinyurl.com/bdgxw *~*~*~
*~* Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *~*
*~* Chcesz zagrać? Szukaj na Kurniku: jainaproudmoore *~*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-09-04 16:07:23
Temat: Re: Bekon a boczekUżytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał
w wiadomości news:6k2mh152t2e0mkgpveb9f33cdocm6t8d0p@4ax.com...
>
> Ale musze powiedziec, ze nawet z tego najtlustrzego,
^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Wiem, że jestem wredna i się pierdół czepiam, ale to dlatego, ze czytam
i własnym oczom nie wierzę :)))
To literóffka, prawda???
Ania
--
~*~*~* Moje dziecki: http://tinyurl.com/bdgxw *~*~*~
*~* Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *~*
*~* Chcesz zagrać? Szukaj na Kurniku: jainaproudmoore *~*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-09-04 18:19:18
Temat: Re: Bekon a boczekPiotr Zawadzki <p...@f...pl> napisał(a):
> Witam!
>
> Dzisiaj rano na śniadanie robiłem jajcarnię z szynką. Ale przyszło mi do
> głowy pytanie następujące: czym różni się bekon od boczku?
> W archiwum grupy znalazłem jak dotąd dwie odpowiedzi, które jednak nie
> do końca mnie satysfakcjonują:
> 1. "Boczek - mięso z boku wieprza, dolna część półtuszy wieprzowej.
> Bekon - półtusza wieprzowa lub jej część, pochodząca z młodych tuczników
> mięsnych, odpowiednio obrobiona i peklowana." --> nie jestem pewien, czy
> bekon to _tylko_ ten kawałek, który pochodzi z _młodych_ (a nie innych)
> tuczników i czy do tego sprowadza się różnica; poza tym taka definicja
> bekonu - pomijając 'wiek' tucznika - zawiera chyba w sobie tę pierwszą
> (półtusza wieprzowa lub jej część).
> 2. Bekon: grzbietowa część bekonu (półtuszy wieprzowej) --> czyli
> różnica jest w tym, z którą częścią półtuszy mamy do czynienia; która
> część wieprzka jest zatem boczkiem?
>
> Mógłby mi ktoś łopatologicznie i ze 100% pewnością wyjaśnić (a najlepiej
> - pokazać na obrazku) różnicę pomiędzy bekonem a boczkiem?
Po mojemu jest tak:
- boczek i bekon to te same kawałki mięsa
- różnica zasadnicza polega na tym, że mówiąc bekon myślimy już o mięsie
przetworzonym: w każdej definicji bekonu jest mowa o np. peklowaniu. Mówiąc
boczek musimy dodać: surowy czy wędzony.
Bekon to peklowany boczek!
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |