Data: 2001-02-02 20:36:44
Temat: Re: Bezy
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Monia wrote:
>
> Witam:-)
>
> Od pewnego czasu czytam ta grupe dyskusyjna i postanowilam sie w koncu
> odwazyc i odezwac:-)
> Wlasnie zrobilam bezy...tzn. w zalozeniu mialy byc to bezy, ale wyszly mi
> jakies placki, ktore nie chcialy odejsc od blachy;-). Zgroza:-). Plama na
> calej linii:-)
> Czy ktos ma sprawdzony przepis na bezy?
Bezy
6 bialek
220 gr cukru + 70 gr cukru
Rozgrzac piec do 135C/275F. W mikserze (lub trzepaczka w misce,
najlepiej miedzianej) ubic bialka az puszyste i cienkim strumieniem
dodac 220 gr cukru. Ubijac nastepne 3 minuty, az lsniace. Dodac 70 gr
cukru i juz bez ubijania wymieszac lyzka. To zapobiega klapnieciu.
Przelozyc do woreczka
plastikowego z odcietym rogiem, wyciskac na blache posmarowana maslem.
Piec 90 minut. Wylaczyc piec, otworzyc drzwiczki na 2 minuty, znow
zamknac i pozostawic w piecu do wystygniecia.
Magdalena Bassett
c2001CopyrightMagdalena Bassett. All rights reserved. Wszelkie prawa
zastrzezone.
|